Veilig naar school

Gepubliceerd op donderdag 29 augustus 2019
Maandag is de grote dag: de schoolpoorten zwaaien opnieuw open, duizenden kinderen (en ouders) begeven zich in het verkeer. Maar hoe houden jij én jouw zoon of dochter het veilig?

Te voet

Stippel vooraf de veiligste weg uit – dat is niet noodzakelijk de kortste route – én oefen deze vooraf. Toon plaatsen die mogelijk gevaarlijk zijn, zoals ingangen van garages, parkings, opritten… Kies voor veilige oversteekplaatsen zoals een zebrapad, waar een agent of opzichter staat, of waar je de wagens goed ziet aankomen en de bestuurders ook jou goed zien. Leer jouw kind ook veilig over te steken.

Met de fiets

Fiets vooraf samen de route naar school. Controleer of de fiets van jouw kind in orde staat. Leer jouw kind van kleins af aan een fietshelm te dragen, ook als het in een bakfiets zit. Een reflecterend hesje doet wonderen én bestaat al in hippe uitvoeringen. Als jouw kind maandag alleen de baan op gaat is het belangrijk dat het kan communiceren met andere bestuurders. Kan het achter zich kijken en zijn/haar arm uitsteken zonder uit te wijken? Durft het oogcontact te zoeken, om er zeker van te zijn dat bestuurders rekening met hem/haar houden? Kan hij of zij de snelheid van auto’s juist inschatten?

Met het openbaar vervoer

Probeer de eerste schooldagen mee te reizen als jouw kind het openbaar vervoer neemt. Wijs jouw zoon of dochter erop dat hij of zij niet hoeft te lopen om toch nog die bus of trein te halen. Liever te laat komen dan risico’s nemen. En wat te doen bij onvoorziene omstandigheden zoals een gemiste bus of een staking…?

Met de auto?

Zorg dat iedereen in de wagen klikvast zit, ook al is het maar een korte rit tot school. Stop indien mogelijk aan de kant van het schoolgebouw, zodat jouw kind de straat niet hoeft over te steken. Rij nooit sneller dan 30 km/u in de schoolomgeving. Bij die snelheid loopt een voetganger 5% kans om te sterven bij een aanrijding, bij een snelheid van 50 km/u stijgt het risico tot 45%. Wees op jouw hoede als je een kind ziet. Reacties van kinderen zijn onvoorspelbaar.

Hou ook rekening hiermee

  • wacht jouw kind nooit op aan de overkant van de straat. Zo voorkom je dat ze jou zonder uitkijken tegemoet rennen.
  • zorg niet voor onveilige situaties aan de schoolpoort door jouw auto verkeerd te parkeren. Fout geparkeerde wagens brengen kinderen in gevaar doordat ze het zicht belemmeren en andere weggebruikers dwingen om uit te wijken in een toch al drukke omgeving.
  • haast en spoed is zelden goed! Een gehaast kind heeft geen oog meer voor zijn omgeving en wordt onvoorzichtig. Zorg ervoor dat jouw kind steeds op tijd thuis vertrekt en zich rustig door het verkeer kan bewegen.

De voetpool

Al meer dan 15 jaar engageren het bestuur en de Emmaüs-basisschool zich voor veilig fietsen wandelverkeer. Wil je je mee inzetten voor de veiligheid van de kinderen door ze als voetpoolouder in geleide groepen naar de school te brengen? Laat dan jouw gegevens achter bij de basisschool via tel. 0472 22 56 59 of voetpool.emmaus@gmail.com.