Wegwijs tijdens de verkiezingen

Gepubliceerd op donderdag 16 mei 2019
Op zondag 26 mei 2019 trekt Aalter opnieuw naar de stembus voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Je kan stemmen tussen 8.00 u en 16.00 u. Om helemaal wegwijs te geraken, zetten we nog enkele vaak gestelde vragen op een rijtje.

Wat moet ik meebrengen naar het stembureau?

Je brengt jouw elektronische identiteitskaart (eID) en oproepingskaart mee. Indien je met volmacht stemt, breng je ook het volmachtformulier mee, de oproepingskaart van de kiezer die de volmacht geeft en het nodige attest.

Moet ik gaan stemmen?

Ja. In België is er een stemplicht: iedereen die stemgerechtigd is en ouder dan 18 jaar, moet gaan stemmen. Kom je niet opdagen, dan riskeer je een boete van 30 tot 60 euro, die bij herhaling kan oplopen tot 150 euro.

Ik ben mijn identiteitskaart kwijt, wat nu?

Stel: het is 26 mei en voor je naar het stemlokaal vertrekt, merk je dat je jouw identiteitskaart kwijt bent. Aangezien je zonder identiteitsbewijs geen geldige stem kan uitbrengen, moet je eerst langs het gemeentehuis om een attest verlies op te halen. Dit attest is gelijkwaardig aan jouw identiteitskaart. Je doet er goed aan een pasfoto mee te nemen zodat je onmiddellijk een nieuwe identiteitskaart kan aanvragen. Let op: de gemeentehuizen Aalter-centrum en Knesselare zijn op de verkiezingsdag uitzonderlijk open tot 15.30 u.

Zijn de stemhokjes rolstoeltoegankelijk?

Ja, in ieder stembureau is een stemhokje aangepast voor rolstoelgebruik.

Volmacht geven

  • Ben je op 26 mei aan het werk? Vergeet dan niet jouw volmacht in orde te brengen. Zo kan iemand anders jouw stem uitbrengen. Je kan nog tot en met 26 mei om 15.30 u jouw volmacht of kopie oproepingskaart in orde maken in beide gemeentehuizen.

  • Als je in het buitenland bent, kom je vóór vrijdag 24 mei 2019 om 12.00 u in het gemeentehuis Knesselare of vóór zaterdag 25 mei 2019 om 12.00 u in het gemeentehuis Aalter-centrum.

  • Indien je ziek zou zijn op 26 mei, dan breng je de dag na de verkiezingen het doktersbriefje en de oproepingskaart naar het gemeentehuis of laat je ze afgeven in het kiesbureau waar je diende te gaan stemmen. Meer info over volmachten, de oproepingsbrief of digitaal stemmen? Surf naar www.aalter.be/verkiezingen of neem contact op via verkiezingen@aalter.be of tel. 09 325 22 00.

Gewijzigd verkeer

Om het verkeer vlot te laten verlopen geldt er op zondag 26 mei 2019 van 7.00 u tot 16.00 u eenrichtingsverkeer:

  • Kruisboogstraat: deel tussen de Brouwerijstraat en de Lindestraat. De toegelaten rijrichting: komende van de Brouwerijstraat naar de Lindestraat.

  • Lindestraat: deel tussen Kruisboogstraat en de Brouwerijstraat. De toegelaten rijrichting: komende van de Kruisboogstraat naar de Brouwerijstraat.

Stilstaan- en parkeerverbod

Bij elk stembureau worden enkele parkeerplaatsen voorbehouden voor personen van de FOD Binnenlandse Zaken en de interventieploegen. Bekijk het kaartje van de verkeerswijzigingen via www.aalter.be/verkiezingen.

Oefen het digitale stemmen!

In Aalter stemmen we digitaal. Wie nog nooit elektronisch heeft gestemd, kan dit nog tot woensdag 22 mei 2019 oefenen op de volgende locaties (tijdens de openingsuren):

  • het gemeentehuis Aalter-centrum, Europalaan 22.

  • het gemeentehuis Knesselare, De Plaats 14.

  • de hoofdbibliotheek Aalter-centrum, Boomgaardstraat 10.

  • Woonzorgcentrum Veilige Have, Lostraat 28 (op weekdagen van 9.00 u tot 20.00 u, op zaterdag en zondag van 9.30 u tot 11.30 u en van 14.00 u tot 18.00 u).

  • Woonzorgcentrum Onderdale, Onderdale 1 (op weekdagen, van 8.30 u tot 12.30 u en van 13.30 u tot 16.30 u).

Bekijk de openingsuren van de gemeentehuizen en de bib via aalter.be/openingsuren. Bekijk ook www.aalter.be/verkiezingen > Digitaal stemmen voor een handige instructievideo over het digitale stemmen.

Uitzondering voor Lotenhulle

Let op: 380 inwoners uit Lotenhulle zullen niet in het GOC (gemeentelijk ontmoetingscentrum) Lotenhulle kunnen stemmen, maar wel in het GOC Poeke. Dit zijn inwoners uit volgende straten (geheel of gedeeltelijk): Grote Lijkstraat, Kleine Lijkstraat, Cannegatstraat, Kasteelstraat, Leurebroekdreef, Lentakkerstraat, Breemeersen, Poekestraat, Kleitestraat en Nevelestraat.