Restauratie Pietendriesmolen

Gepubliceerd op dinsdag 26 maart 2024
De restauratie van de Pietendriesmolen staat op het programma. Daarvoor zal de volledige molenkast van de staak worden gehaald. De voorbereidingen zijn inmiddels gestart, en na de werken moet de 16de-eeuwse staakmolen opnieuw draaien, malen en stralen.

De Pietendriesmolen pronkt al vele honderden jaren trots in deelkern Knesselare, op de grens met Aalter-Brug en Ursel. Sinds 1968 geniet hij een beschermde status als monument vanwege zijn historische, artistieke en wetenschappelijke waarde. Bij een storm in 2016 liep de schilderachtige molen echter zware averij op.

Grondige aanpak

Het lokaal bestuur koestert zijn erfgoed en heeft daarom een restauratiedossier opgesteld, subsidies verkregen en een gespecialiseerde molenbouwer gecontracteerd. Die zal de grondige restauratie zowel ter plaatse als in zijn atelier uitvoeren. Eerst worden de wieken verwijderd. Om de olmen staak en de niet-zichtbare delen van de molen te kunnen inspecteren, zal de 32 ton wegende molenkast van de staak worden getild. De restauratie omvat niet alleen de aanpak van gebreken aan de molentechnische uitrusting, die de Pietendriesmolen weer draai- en maalvaardig moet maken, maar ook de trap, het raamwerk, het teerlingkot onder de molen en de molenkast worden vernieuwd.

450 000 €

De werkzaamheden zullen een jaar duren en kosten 450 000 €. Aalter kan daarbij rekenen op financiële steun van het Agentschap Onroerend Erfgoed, dat een Vlaamse erfgoedpremie van 150 000 € heeft toegekend.

Infomoment op dinsdag 16 april

Om buurtbewoners en geïnteresseerden te informeren over de geplande werken en de praktische zaken errond, organiseert het lokaal bestuur een infovergadering. Die vindt plaats op dinsdag 16 april 2024 om 19.30 u in het Contactpunt Knesselare, De Plaats 14. Inschrijven is gewenst en kan via www.aalter.be/pietendriesmolen.

Meer dan 460 jaar geschiedenis

De Pietendriesmolen, de oudste nog bestaande houten staakmolen van onze provincie, werd voor het eerst vermeld in 1563. Als opvolger van de vroegere Oostmolen van Aalter heeft deze korenmolen in de loop der eeuwen verschillende namen gekend: Molen ter Piete, Pietenmolen, Driesmolen, Pietendriesmolen en Toatse Meuln, vernoemd naar de laatste eigenaar Henri Taets, die de molen tot op 83-jarige leeftijd in bedrijf hield.

Na een destructieve storm in ver vervlogen tijden werden de overgebleven onderdelen van de molen gebruikt om in 1804 de huidige Pietendriesmolen op te bouwen. Bijzonder is de olmen staak, die volgens inscripties dateert uit 1782.

Bijna verplaatst naar Waasland

In 1966, toen twee heren uit Sint-Niklaas de molen kochten, ontstonden geruchten dat de Pietendriesmolen naar het Waasland zou worden verplaatst. Die plannen bleken echter voorbarig. De gemeente Knesselare vroeg in datzelfde jaar een aanvraag aan tot bescherming, wat in 1968 ook werd toegekend. Door dit besluit en de hoogdringende herstellingswerken, wisten de eigenaars zich geen raad meer met hun molen. Uiteindelijk kocht Knesselare hem in 1973 voor 210 000 BEF (5 206 €) en voerde tussen 1979 en 1983 restauratiewerkzaamheden uit voor 9 178 369 BEF (227 526 €).

Nadat de Pietendriesmolen in 2016 zwaar werd beschadigd, stelde het lokaal bestuur Aalter een beheersplan op, waarna een lange administratieve procedure volgde. Vandaag vallen alle puzzelstukken op hun plaats, waardoor de werken binnenkort van start gaan en de molen weer als vanouds zal kunnen draaien. Ter info: tussen 2010 en 2012 registreerde de molen topdagen … met gemiddeld meer dan 175 000 asomwentelingen per jaar.

Bron: www.molenechos.org