Stemmen als niet-Belg op zondag 9 juni

Gepubliceerd op donderdag 8 februari 2024
Ben je een Europese burger (niet-Belg) en minstens 16 jaar oud? En wil je graag stemmen op zondag 9 juni 2024? Dan moet je je inschrijven op de kiezerslijst.

Europese burgers die in België verblijven en minstens 16 jaar oud zijn op de dag van de verkiezingen, kunnen deelnemen aan de Europese verkiezingen op zondag 9 juni 2024, als ze dit aanvragen. Stemmen voor de federale en Vlaamse verkiezingen kan niet. Eenmaal ingeschreven op de kiezerslijst ben je wettelijk verplicht om te stemmen. Voor 16- tot 18-jarigen geldt dit niet.

Nam je al deel aan de vorige Europese verkiezingen? Dan moet je geen nieuwe aanvraag doen. Je wordt automatisch opgeroepen om te gaan stemmen.

Wil je graag stemmen?

Dien dan ten laatste op zondag 31 maart 2024 jouw aanvraag in om op de kiezerslijst ingeschreven te worden. Dat kan op drie manieren:

Vul het formulier online in via inschrijving.verkiezingen.fgov.be.

Download het formulier C/1b via verkiezingen.fgov.be en verstuur het ingevulde formulier samen met een kopie van je identiteitskaart met de post naar het gemeentehuis (Europalaan 22, 9980 Aalter) ter attentie van het lokaal bestuur.

Meld je persoonlijk aan in het gemeentehuis (Europalaan 22) om het formulier C/1b in te vullen. Maak hiervoor een afspraak via www.aalter.be/afspraak (kies: ‘Verkiezingen – documenten’) of via tel. 09 325 22 00.

Meer informatie over de verkiezingen vindt u op www.aalter.be/verkiezingen.