Dierenwelzijn: wat te doen met zwerfkatten?

Gepubliceerd op woensdag 10 mei 2023
Het voederen van zwerfkatten lijkt een nobele daad, maar in werkelijkheid kan het leiden tot overlast voor de buurt. Daarom roept het lokaal bestuur op om zwerfkatten geen eten te geven.

In de natuur vormen zwerfkatten geen probleem voor de omgeving: de wilde katten houden elkaar in evenwicht, doordat ze elk hun eigen territorium afbakenen. Maar wanneer zwerfkatten gevoederd worden, kan dat leiden tot overbevolking en overlast. Bovendien krijgen de zwerfkatten vaak kittens waardoor de populatie nog meer gaat toenemen.

Schuilhokken

Om de dieren toch aan voedsel te helpen, zijn er schuilhokken verspreid over Aalter. Die worden door vrijwilligers voorzien van voedsel. Zo zorgen de katten niet voor overlast en kan de hele buurt genieten van een propere omgeving.

Steriliseren

Zwerft er in jouw omgeving een kat zonder eigenaar rond? Neem dan contact op met het lokaal bestuur, dat het Dierenasiel Gent contacteert. Medewerkers van het asiel maken dan op hun beurt met jou een afspraak voor het plaatsen van een val. Als het dier gevangen is, wordt het gesteriliseerd door een dierenarts en achteraf terug vrijgelaten in zijn vertrouwde omgeving.

Zwerfkat opvangen?

Geïnteresseerd om een zwerfkat op te vangen? Neem dan contact op via welzijn@aalter.be of op tel. 09 325 22 00.