Dierenwelzijn: wat te doen met zwerfkatten?

Gepubliceerd op maandag 20 juni 2022
Het lokaal bestuur laat zwerfkatten steriliseren om ze daarna terug vrij te laten op hun vertrouwde plek. Zo wil Aalter voorkomen dat er nog meer zwerfkatten geboren worden en verkleint het op termijn en geleidelijk aan de zwerfkattenpopulatie.

Indien er in je omgeving een kat zonder eigenaar rondzwerft, kun je contact opnemen met het lokaal bestuur. Die geeft je melding dan door aan het Dierenasiel Gent, dat op haar beurt een afspraak maakt met je als melder voor het plaatsen van een val. Als het dier gevangen is, gaat het naar een dierenarts voor sterilisatie en wordt het achteraf terug vrijgelaten in zijn vertrouwde omgeving.

Oproep: zwerfkatten zoeken thuis

Als er te veel zwerfkatten op een bepaalde plaats leven, is het niet altijd mogelijk om alle dieren terug te zetten. Daarom doet Aalter ook een warme oproep naar inwoners die een zwerfkat willen opvangen. Het gaat meestal om wilde katjes die niet binnen moeten worden opgevangen, maar meer de vrijheid verkiezen. Woon je iets ruimer of op een boerderij(tje), dan kunnen de katten van nut zijn om muizen of ratten te verjagen.

Wat doet een opvanggezin?

Een opvanggezin geeft de zwerfkat eten en drinken, medische verzorging indien nodig, onderdak in een schuur(tje) in het stro of in een tuinhuis met een mandje … Het lokaal bestuur zorgt ervoor dat de zwerfkat steriel, ontwormd, ontvlooid en voorzien is van een knipje in het oor. Dat is een kenteken dat het diertje al geholpen is en niet nog eens naar een dierenarts moet gebracht worden.

Wie een zwerfkat opvangt moet die in de eerste weken binnen houden, zodat het dier kan wennen aan zijn/haar nieuwe omgeving/geuren en niet direct op de loop gaat. Interesse? Neem dan contact op met de cel Ruimtelijke organisatie en leefomgeving (ROL) op tel. 09 325 22 00 of via milieu@aalter.be.