Nieuwe vaccinatiecampagne gestart: álle 18-plussers kunnen herfstbooster krijgen

Gepubliceerd op dinsdag 20 september 2022
Op maandag 12 september 2022 ging in Aalter een nieuwe vaccinatiecampagne van start. De 65-plussers en het zorgpersoneel komen als eerste aan de beurt. Alle 18-plussers kunnen een herfstbooster krijgen.

Sinds 23 februari 2021, bij de start van de eerste vaccinatiecampagne, zijn er in Aalter meer dan 70.000 vaccins gezet. Om iedereen te beschermen tegen een eventuele golf van besmettingen komende winter, prikt het vaccinatiecentrum gewoon verder. De vaccins beschermen goed tegen ernstige symptomen van COVID-19 en hospitalisatie, al neemt die bescherming in de loop van de tijd wel af. Met het zicht op de winter is daarom beslist om sinds 12 september 2022 iedereen vanaf 18 jaar en ouder de kans te geven zich een ’herfstbooster’ te laten toedienen. Het vaccinatiecentrum De Warande (Boomgaardstraat 10) schaalt daarvoor op en zal opnieuw vier dagen in de week open zijn.

Voor wie?

Net als bij de vorige campagnes krijgen de meest kwetsbaren en de zorgsector hun herfstprik als eerste. Daarbij wordt de volgende volgorde gerespecteerd:

  • 65-plussers, personen met een verlaagde immuniteit, 80-plussers die aan het begin van de zomer al een extra tweede booster kregen (en dat intussen al drie maanden geleden is) en het zorgpersoneel
  • 50- tot 64-jarigen
  • 18- tot 49-jarigen
  • Voor kinderen en jongeren wordt nog gewacht op bijkomende wetenschappelijke gegevens.

De herfstcampagne zal wellicht 2 tot 3 maanden duren.

Enkel op afspraak

Langskomen in het vaccinatiecentrum, dat verhuisde van het Sportpark Aalter-centrum naar de voormalige bibliotheek in de Boomgaardstraat, kan enkel op afspraak waarvoor je een uitnodiging krijgt. De vaccinatiecampagne is een immense organisatie: mogen we daarom vragen om jouw afspraak zeker te
bevestigen of – als het voorgestelde tijdstip jou niet uitkomt of als je geen booster wil – de voorgestelde afspraak te annuleren?

Kom op tijd

Mogen we vragen om, eenmaal je de afspraak hebt bevestigd, het afgesproken uur van vaccinatie te respecteren? Om alles vlot en vlekkeloos te laten verlopen, is het belangrijk dat iedereen op het afgesproken tijdstip zijn of haar prik komt halen. Parkeren kan ondergronds in de Warandeparking.

Vragen? Bel het callcenter!

In het callcenter kunnen inwoners nog steeds terecht met al hun vragen over de vaccinaties en boosters. Dat kan op het speciale nummer tel. 09 325 74 75, van maandag tot en met vrijdag van 8.30 u tot 12.00 u en tijdens de openingsuren van het vaccinatiecentrum (9.00 u tot 17.00 u). Jouw vraag stellen kan ook via vaccinatiecentrum@aalter.be.

Blijf alert

De epidemie is nog niet gedaan, het virus circuleert nog steeds. Hou daarom rekening met volgende aanbevelingen:

  • Mensen met symptomen moeten zich nog steeds laten testen. In geval van twijfel kan de zelfevaluatietool gebruikt worden (mijngezondheid.be). Bij een positief resultaat moeten zij zeven dagen in isolatie gaan, nadien dragen zij best gedurende drie dagen een mondmasker.
  • Binnenruimtes - thuis, op het werk en bij samenkomsten - moeten maximaal geventileerd worden. Bijeenkomsten buiten zijn veiliger.
  • Voor kwetsbare personen met onderliggende aandoeningen en/of van hogere leeftijd blijft een FFP2-masker aangeraden op het openbaar vervoer en bij contact met grote aantallen mensen.