Nieuwe, strengere regels voor gsm’en achter het stuur

Gepubliceerd op vrijdag 18 maart 2022
Elk jaar vallen in België minstens 30 doden en 2.500 gewonden door smartphonegebruik aan het stuur. Daarom verstrengde de federale overheid de regels. Ook de boetes gingen omhoog.

Studies en cijfers tonen aan dat er meer en meer ongelukken gebeuren omdat mensen afgeleid zijn terwijl ze tijdens het rijden hun smartphone gebruiken. Op donderdag 3 maart 2022 besliste de federale overheid nieuwe en strengere regels voor het gebruik van elektronische communicatietoestellen in het verkeer. Het begrip ‘draagbare telefoon’ werd uitgebreid naar alle elektronische communicatietoestellen met scherm als tablets, laptops, digitale foto- en videocamera’s, e-readers, spelconsoles, mobiele televisies, mediaspelers … Het gebruik ervan leidt af en is tijdens het rijden verboden.

Strengere regels

Niet enkel het gebruik, maar ook het vasthouden en het manipuleren van communicatietoestellen is verboden. Vaak komt het voor dat een bestuurder de smartphone op de schoot heeft liggen (dus niet vast heeft) en regelmatig het hoofd buigt om berichten, e-mails, filmpjes … te bekijken en door te scrollen of aan te klikken. Dit valt onder het manipuleren van het toestel, wat dus voortaan verboden is. Het gebruik van een gsm-toestel of smartphone op een relatief veilige manier in de wagen blijft mogelijk als het toestel in een daartoe voorziene houder geplaatst werd en bijvoorbeeld als gps-toestel wordt gebruikt.

Strengere straffen

Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een onmiddellijke inning van 174 euro plus administratiekosten. Wie in dezelfde fout hervalt, kan nog een zwaardere sanctie krijgen. Bij dagvaarding kan de politierechter boetes opleggen van 240 tot 4.000 euro. Ook een verval van het recht tot sturen behoort tot de opties.