Nieuwe fietsenstallingen station Aalter-centrum

Gepubliceerd op dinsdag 19 maart 2024
Nog dit voorjaar komen er aan de Spoorweglaan, aan de zuidkant van het station, nieuwe fietsenstallingen. Het gaat om meer dan 1.000 moderne fietsparkeerplaatsen, die pendelaars extra comfort moeten bieden.

Aalter beschikt over ruime en snelle treinverbindingen naar Brugge, de kust, Gent en Brussel. Het treinstation ligt langs een van de drukste spoorlijnen van het land. Op weekdagen nemen ongeveer 2.100 reizigers de trein in Aalter-centrum. Tijdens het weekend zijn er zowel op zaterdag als op zondag gemiddeld 800 opstappers per dag. Om de capaciteit nóg te verhogen maakten Infrabel en de NMBS de voorbije jaren werk van de verdubbeling van de sporen tussen Gent en Brugge, waardoor het station Aalter-centrum alleen nog maar aan belang zal winnen. Perrons werden opgehoogd en vernieuwd voor meer comfort en een betere toegankelijkheid. Er kwamen ook nieuwe schuilhuisjes, zitbanken en luifels. Ook de voetgangerstunnel onder de perrons werd aangepakt met vlotte toegankelijkheid als uitgangspunt.

Nieuwe fietsenstallingen

Nu volgt een nieuwe stap in het gebruiksvriendelijk maken van het station. Daarbij komen er langs de kant van de Spoorweglaan in totaal 1.016 nieuwe fietsparkeerplaatsen. Aan de ene kant van de tunnel onder de perrons (zie kaartje) komt een betalend, afgesloten en overdekt gedeelte met toegangscontrole en camerabewaking: daar kunnen 194 fietsen, 14 deelfietsen en nog eens 8 buitenmaatse fietsen (bakfietsen of andere fietsen die niet de standaard afmetingen hebben) staan. Aan de andere zijde van de tunnel voorziet de NMBS een gratis fietsenstalling met dubbellaagse fietsenrekken voor 784 gewone fietsen (verspreid over twee etages) en 16 buitenmaatse fietsen.

Verdere planning

De aannemer is aangesteld en gaat nog dit voorjaar van start. Zodra de startdatum gekend is, verneem je de precieze planning in een van de volgende edities van TotAalter. De omwonenden zullen per brief verwittigd worden voor de aanvang van de werken.

Werken aan masterplan

Intussen maken de NMBS en het lokaal bestuur verder werk van het masterplan voor de voorzijde van het station. Op de NMBS-terreinen komt een nieuw multifunctioneel gebouw, een parkeergarage en een nieuw stationsplein.

Voetgangerstunnel Loskaaistraat drie dagen afgesloten

De voetgangerstunnel aan de Loskaaistraat/Brugstraat krijgt een groot onderhoud. De tunnel zal daarom drie dagen afgesloten worden: op maandag 8, dinsdag 9 en woensdag 10 april 2024, telkens van 8.00 u tot 16.30 u. Voetgangers kunnen de overkant van de sporen bereiken via de tunnel aan het treinstation.