Nieuwe erfgoedwandeling Ursel bewandeld verbindt generaties

Gepubliceerd op vrijdag 13 oktober 2023
Met de nieuwe inclusieve erfgoedwandeling 'Ursel bewandeld' nodigt het lokaal bestuur Aalter zowel jong als oud uit voor een belevingstocht van 3,5 kilometer door het pittoreske Ursel.

Met 12 unieke locaties en evenveel informatieve borden is 'Ursel bewandeld' meer dan zomaar een wandeling. Het is een ervaring die generaties verbindt en de rijke geschiedenis van Ursel tot leven brengt. De rode zakdoek met knoop, symbool voor dementievriendelijkheid, is prominent aanwezig tijdens de wandeling. Daarnaast maakt de kleine Pierlala, de mascotte van Ursel, de wandeling interactief met QR-codes die leiden naar ludieke spelopdrachten en extra informatie over de erfgoedlocaties. De route is bovendien volledig toegankelijk voor buggy's en rolstoelen, en onderweg zijn er tal van zitbanken voor een rustmoment.

Inclusiviteit als doelstelling

De doelstelling om van Aalter een dementievriendelijke gemeente te maken, ligt aan de basis van deze wandeling. De initiatiefnemers zagen het nog ruimer, namelijk een wandeling die toegankelijk is voor álle mensen uit onze samenleving. Zo toont het lokaal bestuur zijn ambitie om een inclusieve gemeenschap te bevorderen waarin iedereen zich welkom en betrokken voelt. Deze wandeling, waarbij zowel zorgcentra als basisscholen betrokken zijn, is een stap in die richting. Het is een weerspiegeling van de gemeenschap waarin zowel jongeren als ouderen, en iedereen daartussenin, een plaats hebben.

Erfgoededucatie

De Urselse basisschool Sint-Medardus was vanaf het begin bij het initiatief betrokken. De wandeling trekt resoluut de kaart van erfgoededucatie en biedt dus ook een gericht erfgoedaanbod voor kinderen aan. De basisschool ontwikkelde interactieve spelopdrachten bij elk erfgoedverhaal, die klasgroepen (ook van andere steden en gemeenten) of jeugdverenigingen … via de QR-codes kunnen downloaden om het lokale erfgoed te leren kennen en hun dorp ten volle te ‘beleven’.

Samenwerking en ondersteuning

Deze inclusieve erfgoedwandeling is een samenwerking tussen diverse lokale partners, waaronder WZC Onderdale, WZC Veilige Have, Werkgroep Dementievriendelijk Aalter, Basisschool Sint-Medardus Ursel, Expertisecentrum Dementie Paradox, Erfgoed Aalter en het lokaal bestuur Aalter. Het project werd mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van Toerisme Meetjesland en COMEET. Meer info via www.aalter.be/ursel-bewandeld.