Nieuw(e) centrumpark(ing) op oude academiesite

Gepubliceerd op vrijdag 21 april 2023
De voormalige academiesite in de Stationsstraat maakt plaats voor een nieuw, verrassend en aantrekkelijk project. Er komt een ondergrondse, slimme parkeergarage met daarboven een park. Met laadpalen, hergebruik van regenwater en zonnepanelen zet Aalter stevig in op duurzaamheid.

De Academie verhuisde in de zomer van 2020 van de Stationsstraat naar ArtA’A. Door de verhuizing kwam een site van 2.500 m2 in het hart van Aalter-centrum vrij, die het lokaal bestuur nu invult met een project dat het verleden, heden en de toekomst van Aalter verenigt en voor een grote stedenbouwkundige meerwaarde moet zorgen.

Slimme parking geeft zuurstof aan handelaars

Om het centrum en de handelszaken verder te versterken en extra zuurstof te geven, bouwt het lokaal bestuur een ondergrondse parkeergarage voor 44 wagens. Zo wordt het nog gemakkelijker om het gevarieerde, steeds toenemende aanbod van winkels te bezoeken en de dynamiek in Aalter-centrum op te snuiven.

Als Smart City kiest het bestuur voor een slimme parking: er komt een systeem met nummerplaatherkenning en er wordt op afstand een live-weergave van het aantal vrije parkeerplaatsen gegeven om de verkeersgeleiding optimaal te laten verlopen. 12 parkeerplaatsen (meer dan een kwart) zullen uitgerust zijn met elektrische laadpalen.

Groene oase in winkelstraat

Ondergronds komt een parking, bovengronds een aantrekkelijk park met een centraal grasveld, bomen, klimmend groen en paden in aardekleurige kleiklinkers. Er wordt gekozen voor een open, groene ruimte die samen met de Markt, de Boomgaard en Villa Snoeck voor bewoners, handelaars en klanten een rustpunt en aangename omgeving vormt.

Duurzaamheid boven

Naast elektrische laadpalen zet het lokaal bestuur ook in op zonnepanelen en het hergebruik van hemelwater: 200.000 liter water zal opgevangen worden om het groen te onderhouden.

Link met de geschiedenis

Twee gevelelementen van het huidige gebouw blijven behouden als link met de geschiedenis van het onderwijsgebeuren en van de vroegere Muziekacademie, die er van 1974 tot 2020 floreerde. Het centrale poortgebouw – de schoolpoort van vroeger – wordt de toegangspoort tot het park van vandaag. Het tweede stuk gevel zal dienst doen als inkomgebouw naar de ondergrondse parking.

Bijzonder project

Aalter houdt op de site in de Stationsstraat ook een plek vrij voor een woonproject voor mensen met een beperking.

Start in 2023

De start van de sloopwerken komt er spoedig aan. Daarna volgt de graduele opbouw.

Meer info op www.aalter.be/werken-oude-academie.