Nieuw multifunctioneel centrum van Knesselare heeft (nieuwe) naam

Gepubliceerd op maandag 10 juni 2024
Na meer dan anderhalf jaar bouwen zit het nieuw multifunctioneel centrum in Knesselare in de afwerkingsfase. Tijdens Open Wervendag kon iedereen kennismaken met het toonaangevende gebouw in de Kloosterstraat. Intussen heeft het nieuwe bruisende hart van Knesselare ook een naam: Karmin’A.

Karmin’A verwijst naar het Latijnse woord ‘carmen’ en is de afgeleide vorm van ‘carmina’, die oorspronkelijk ‘lied’ of poëzie’ betekent. Verdere betekenissen zijn doorheen de tijd ingeburgerd als lieflijke vormen van meerdere geschreven, gezongen en gespeelde kunstvormen. Ook als voornaam, operafiguur of titeldrager van muziekstukken zoals de Carmina Burana van Carl Orff klinken de klanken ervan bij vele mensen vertrouwd in de oren. Daar bovenop komt nu de naamgeving van de nieuwe Knesselaarse kloostersite, waarin de historische kapel deel uitmaakt van de uitgekozen bestemming.

De eerste zes letters verwijzen door de spelling naar een moderne en toekomstgerichte invulling met een hoofdletter K, die de historische band met de gemeente Knesselare naar voor brengt. De accentfunctie ‘A maakt vervolgens de link naar de gemeente Aalter en maakt zo de cirkel van de eerder geopende lokale infrastructuur in ArtA’A en de in afwerking zijnde Ursul’A – het nieuwe ontmoetingscentrum voor Ursel – rond.

Méér dan een ontmoetingscentrum

Op de voormalige kloostersite, die meer dan anderhalve eeuw dienst deed als zorginstelling voor bejaarden, weeshuis, kantschool, lagere meisjesschool en kleuterklas, bouwde Aalter een totaalproject dat zo veel meer is dan alleen maar een ontmoetingscentrum: er komt een perfect uitgeruste buitenschoolse kinderopvang, een evenementenzaal tot 350 personen, de modernste muzieklokalen voor de Academie en het Knesselaars Muziek- en Toneelonderwijs (KMTO), lokalen die ter beschikking van het verenigingsleven staan en een open bibliotheek met grote glaspartijen. De karakteristieke kapel krijgt een actieve functie als buitenspeeltuin, overdekt podium, receptieruimte, tentoonstellingslocatie, …

Openingsweekend in september

Het einde van het project is in zicht, de afwerkingsfase werd ingezet. Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september 2024 staat een groot openingsweekend gepland. Karmin’A zal 11 miljoen euro kosten (verwerving van de site, sloop van het oud-klooster, bouw, inrichting en omgevingswerken).