Bouw multifunctioneel centrum voor Knesselare is begonnen

Gepubliceerd op donderdag 11 mei 2023
De bouw van een multifunctioneel ontmoetingscentrum op de kloostersite in Knesselare is gestart. Het lokaal bestuur legde op maandag 24 april 2023 de eerste steen, na de zomer van 2024 is het nieuwe gebouw klaar.

Op de plaats van het voormalige klooster in Knesselare brengt het lokaal bestuur verschillende functies samen in één totaalproject: er komen een perfect uitgeruste buitenschoolse kinderopvang, een evenementenzaal tot 350 personen met professionele keuken, de modernste muzieklokalen voor de Academie en het Knesselaars Muziek- en Toneelonderwijs (KMTO), een open bibliotheek met grote glaspartijen en comfortabele ruimtes voor het verenigingsleven.

Maximaal energieneutraal

Het nieuwe gebouw wordt een duurzaam, technisch en maximaal energieneutraal pareltje met de nieuwste technieken. Zo wordt er ‘s winters verwarmd en ‘s zomers gekoeld via geothermische warmtepompen. Op het dak komen zonnepanelen die het ontmoetingscentrum van stroom moeten voorzien.

Kapel krijgt nieuwe functie

Om plaats te maken voor het nieuwe ontmoetingscentrum van Knesselare, ging het klooster tegen de vlakte. De kapel bleef tijdens de sloop wel overeind. Het karakteristieke gebouw blijft behouden als herinnering aan het verleden en krijgt in de toekomst een actieve functie als buitenspeeltuin, overdekt podium, receptieruimte, tentoonstellingslocatie … Het lokaal bestuur zal ook het glasraam van de kapel behouden en volledig restaureren. Op die manier komt er nog een extra element dat verwijst naar de geschiedenis van de site.

Timing

De grondwerken lopen tot het bouwverlof in juli. Vanaf augustus tot het einde van het jaar staan de eigenlijke bouwwerken gepland. De eerste helft van 2024 volgt dan de afwerking van het ontmoetingscentrum, zodat het gebouw na de zomer van 2024 klaar is.

Grote investering voor Knesselare

De nieuwbouw wordt, naast de dorpskern, het tweede bruisende centrum van Knesselare. Het project kost 10 miljoen euro.