Voor elke Aalternaar een gratis mondmasker!

Gepubliceerd op vrijdag 15 mei 2020
Het gemeentebestuur Aalter draagt zorg voor haar inwoners en geeft elke Aalternaar een gratis mondmasker.

De Nationale Veiligheidsraad versoepelde sinds maandag 4 mei sommige maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De uitgangspunten zoals het samenscholingsverbod, het beperken van de verplaatsingen en het respecteren van de 1,5 m afstand blijven aangehouden. Het bedekken van de mond en de neus wordt aanbevolen in openbare ruimtes en is verplicht op het openbaar vervoer voor gebruikers vanaf 12 jaar.

Al 60.000 maskers voor bevolking

Het bedekken van mond en neus is belangrijk tijdens de afbouw van de maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus. Dat kan met een zogenaamd comfortmasker of een alternatief beschermingsmiddel zoals een sjaal of een bandana. De federale overheid zorgt er daarom voor dat elke inwoner een herbruikbaar masker en twee filters krijgt.

De komende dagen worden 30.000 wasbare en herbruikbare mondmaskers bedeeld, zodat elke Aalternaar boven de 12 jaar er al minstens eentje in huis heeft. Dit herbruikbare mondmasker mag gewassen worden op 60 °C tot 90 °C en je kan er een filter inschuiven. Aalter stelde eerder reeds 30.000 chirurgische maskers gratis ter beschikking van de bevolking.

Nog meer maskers

Een tweede en derde lading herbruikbare mondmaskers worden in juni verwacht, onder andere via de groepsaankoop van de provincie. Deze maskers worden aan huis bezorgd, hiervoor is geen reservatie nodig. Dan worden ook de overige filters bezorgd aan wie er nog geen mocht ontvangen. Zo streeft het gemeentebestuur ernaar dat alle Aalternaren boven de 12 jaar gebruik kunnen maken van minstens 3 herbruikbare mondmaskers.

Verdeling

Het gemeentebestuur zorgt voor de bezorging aan huis (op naam en onder omslag). Een verplaatsing naar het gemeentehuis heeft geen zin, want er worden geen verdeelpunten georganiseerd.

De verdeling verloopt gefaseerd (conform de federale richtlijnen).