Mijn Bibliotheek, de bibliotheek online!

Registreren

Wie gebruik wil maken van de webtoepassingen voor de gebruikers, dient zich eerst aan te melden bij Mijn Bibliotheek. Je vindt ook een koppeling op het startscherm van de bibliotheekcatalogus (balkje rechts). Nadat je een account hebt aangemaakt, zal je merken dat het aantal gebruikersmogelijkheden aanzienlijk is. Experimenteer daar gerust mee.

Registreren gebeurt in drie stappen:

 1. Kies je bibliotheek uit het lijstje —gebruik een hoofdletter— en klik op ‘Volgende’
 2. Koppel je lidmaatschap aan de hand van je lenersnummer en je geboortedatum. Deze actie is eenmalig
 3. Maak een nieuw profiel aan door de invulvelden te vervolledigen

Het lenersnummer is het nummer onder de barcode op het lenerspasje of, als je gebruik maakt van de e-IK, het rijksregisternummer (linksboven op de achterzijde van de e-IK, maar zonder de punten en de koppeltekens) en je geboortedatum.

Eens aangemeld, is je Mijn Bibliotheek-profiel onmiddellijk actief. Je krijgt wel nog een bevestigingsmail, evenwel zonder een aan te klikken link. 

Na deze registratie kan je je altijd aanmelden bij Mijn Bibliotheek aan de hand van je zelf gekozen gebruikersnaam en wachtwoord.

Soms is het handig om meerdere bibliotheekkaarten te koppelen aan één Mijn Bibliotheek-account, bv.:

 • voor gezinnen met kinderen
 • voor ouderen en hulpbehoevenden
 • wanneer je beschikt over meerdere bibliotheekkaarten in meerdere bibliotheken

In Mijn Bibliotheek beschik je hiervoor over de knop ‘Voeg lidmaatschap toe’. Je kan deze altijd losmaken via de optie ‘Ontkoppel dit lidmaatschap’.

Reserveren van werken 

Reserveren van werken uit de collectie van de gemeentelijke openbare bibliotheek Aalter-Ruiselede, kan niet rechtstreeks vanuit Mijn Bibliotheek. Vooraf dien je je keuze te maken in de catalogus. Klik daarna op ‘Waar staat het?’ en pas dan kun je klikken op ‘Reserveren’ waarna je terechtkomt bij Mijn Bibliotheek.

Vergeet niet aan te geven waar je het gevraagde werk wilt ophalen. Na bevestiging is de reservatie geplaatst.

Verlengen van de uitleentermijn

Bekijk bij ‘Uitleningen’ wat je nog in je bezit hebt en tot wanneer je de geleende materialen mag houden. Klik op de knoppen ‘Verleng’ naast elk object waarvan je de uitleentermijn wilt verlengen of klik op de blauwe knop ‘Verleng x items’ als je alle objecten wilt verlengen. De vervaldatum van de uitleentermijn wordt onmiddellijk aangepast.

Wat kan nog meer?

Behalve reserveren en verlengen van de uitleentermijn kan je nog:

 • nagaan of er nog openstaande bedragen moeten worden betaald via ‘Te betalen: xx,xx EUR’
 • je uitleengeschiedenis bijhouden via ’Uitleenhistoriek’. Je kan deze historiek downloaden via de blauwe knop en uitschakelen via ’Deactiveer uitleenhistoriek’.
 • je eigen wenslijstje bijhouden via ‘Wenslijst’ als onderdeel van de keuzekolom linksboven op je welkomstpagina
 • je lopende reservaties controleren onder ‘Reserveringen’
 • online aankoopsuggesties doen via het ‘Contactformulier’. Je vindt de link hier naartoe onder de enveloppe, onderaan op je welkomstpagina

Problemen?

Mocht je ondanks alles toch nog problemen ondervinden bij het aanmelden op Mijn Bibliotheek of bij het gebruik van één van de toepassingen, aarzel niet om inlichtingen te vragen aan het baliepersoneel.

Vooral personen die nog een dubbel lidmaatschap hebben (een lenerspas van Knesselare en een lenerspas van Aalter), kunnen hinder ondervinden zolang hun lidmaatschap niet "ontdubbeld" is. Het bibliotheekpersoneel doet er alles aan om dit zo snel mogelijk te doen.