Meimaand, Mariamaand

Gepubliceerd op donderdag 2 mei 2019
Meimaand is Mariamaand, én kapelletjesmaand. Ook Aalter kent heel wat mooie, gekende en minder gekende kapelletjes, die door vrijwilligers in stand worden gehouden en een bijzonder stukje geschiedenis vertellen. TotAalter zet er vier in de kijker…

De oudste

Kapel Nood zoekt Troost, in de Paddestraat, is de oudste kapel van Lotenhulle, gebouwd in 1873, gerestaureerd in 1989 en toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Salette. Op het altaar staat een groot beeld van De Wenende Maagd met twee knielende kinderen in aanbidding, omringd door een schare heiligenbeeldjes.

De meest tragische

Verscholen in de bossen van de Hansbekestraat, op de grens van Lotenhulle en Bellem, staat Veronica’s kruis. Eén legende vertelt hoe Veronica, een 21-jarige weesmeisje dat als dienstmeid bij de Bellemse pastoor werkte, in 1793 door Franse soldaten zou zijn verkracht en vermoord. In zijn laatste wilsbeschikking bepaalde de pastoor dat op de plaats van de moord een kruis ter eeuwige nagedachtenis moest komen.

De kleurrijkste

In de Nevelestraat vindt u één van de meest kleurrijke kapelletjes. De schrik voor de dreigende oorlog bracht de omwonenden van het Cannegat samen om te bidden voor de vrede. Na enkele gebedsstonden wilden de bewoners een vaste verzamelplaats: de Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw-van-de-Vrede was geboren. Bij de heraanleg van de straat in 1960 werd de kleurrijke kapel verplaatst en heropgebouwd.

De warmste

Zes bewoners uit de Vrekkemstraat sloegen in 2013 de handen in elkaar om zélf de vervallen, 100 jaar oude Vrekkemkapel in Ursel te herstellen. Na twee gesmaakte Herstel de kapel-barbecues, massaal gesteund door de hele gemeenschap, en een restauratie schittert de kapel sinds 2015 opnieuw in een prachtige, barokke stijl.

In Knesselare zijn er nog een drie kapelletjes met wekelijkse gebedsmomenten: in de Eentveldstraat (donderdag om 19.00 uur), in de Hoekestraat (vrijdag om 20.00 uur) en in de Kapel O.L.V. Voorspraak in de Grote Kapellestraat (zondag om 20.00 uur).