De impact van wegwerpmondmaskers op het milieu is enorm. Dieren raken er in verstrikt, maskers belanden per ongeluk in hun voedsel. Daar komt nog bij dat de wegwerpvariant niet enkel gemaakt is van papier, maar ook van polypropeen, een soort plastic. En plastiek heeft honderden, soms duizenden jaren nodig om af te breken ... en dan nog blijven er microscopische deeltjes achter.
Naast de grote impact die ze hebben op het milieu, kunnen gebruikte mondmaskers bacteriën of virussen bevatten. Als ze dan op de grond belanden, moet iemand anders ze oprapen en worden zij op die manier blootgesteld aan die bacteriën en virussen. Het verspreiden van virussen willen we net voorkomen met een mondmasker, niet?
Enkele tips
We kunnen niet om het dragen van een mondmasker. Maar hoe we ermee omgaan, daar hebben we wél invloed op. Daarom …
- gebruik je een wegwerpmondmasker? Gooi het masker dan weg in de juiste vuilnisbak: bij het restafval.
- let erop dat je masker niet per ongeluk uit de wagen of je broekzak valt of dat het bij een sterke windvlaag gaat vliegen. Mocht het toch gebeuren, probeer het toch nog te onderscheppen.
- gebruik een degelijk herbruikbaar masker. Een herbruikbaar exemplaar gaat niet zo snel vliegen en je kan het na een grondige wasbeurt gewoon opnieuw gebruiken.