Aalter beschikt al sinds eind jaren 80 over een eigen composteringsinstallatie in de Durmelaan, die groenafval uit de Aalterse tuinen omzet naar compost. Daarmee is onze gemeente uniek en pionier in Vlaanderen.
Alle inwoners kunnen op het park gratis hun groenafval deponeren. Met groenafval wordt vers tuinafval bedoeld. Vers grasmaaisel, snoeihout, haagscheersel, bladafval, boomstronken of -wortels. Aarde, stenen, graszoden, groenten-, fruit- en etensresten horen er niet in thuis.
Een groencomposteringsinstallatie verwerkt groenafval tot direct bruikbare compost. Dit gebeurt volgens een aangepast proces voor composteren in open lucht, op een verharde ondergrond.
6 dagen op 7 open
Het groencomposteringspark aan de Durmelaan schakelt, met de lente die er aankomt, opnieuw over op zomerregime. Dat betekent dat het park vanaf 1 maart (tot en met 31 oktober) opnieuw zes dagen op zeven open is.
(Gratis) compost als bodemverbeteraar
Tuinieren put de bodem uit. Je haalt grasmaaisel weg, oogst fruit en groenten en telkens haal je voedingsstoffen uit de bodem. Om uitputting te voorkomen, biedt compost de ideale oplossing als bodemverbeteraar. Wist je trouwens dat bij de (her)aanleg van jouw gazon of tuin het inwerken van compost ervoor zorgt dat de bodem niet alleen meer voedingsstoffen bevat voor het gras/de planten, maar in perioden van weinig regen ook langer het vocht in de bodem aan de planten kan aanbieden?
De Aalterse compost, die het Vlaco-keurlabel draagt (Vlaco staat voor Vlaamse compostorganisatie), is gratis, zolang de voorraad strekt. De compost van het park kun je best vergelijken met donkerbruine bosgrond, die bestaat uit afgevallen bladeren, twijgjes en dode planten. Vandaar de warme oproep: breng eens een bezoek aan het (unieke) groencomposteringspark én profiteer van je bezoek om – het hele jaar door – hoogkwalitatieve, gratis compost mee naar huis te nemen.
Thuiscomposteren
Voor wie het liever zelf eens probeert, biedt het gemeentebestuur compostmateriaal aan om thuis zélf aan de slag te gaan met je tuinafval. Meer info via www.aalter.be/compost, milieu@aalter.be of tel. 09 325 22 00.