Lotenhulle krijgt er groene ontmoetingsplek bij: Guldensporenplein wordt Guldensporenpark

Gepubliceerd op dinsdag 6 juli 2021
Het Guldensporenplein in Lotenhulle gaat in het nieuw. De grote, stenen vlakte wordt een eigentijdse, groene oase waar sport, spel en ontmoeting in elkaar overvloeien.

Het nu nog grijze plein krijgt straks ook een andere, toepasselijk naam: het Guldensporenpark, waar kinderen, jongeren en inwoners van Lotenhulle zullen kunnen samenkomen in een aantrekkelijke, natuurlijke omgeving.

Het Guldensporenplein is een plekje met Lootse geschiedenis. Het plein is vanouds een plaats waar kinderen en jongeren samenkwamen om te tennissen, te bewegen en elkaar te ontmoeten. Vanaf 1984 organiseerden De Tennisvrienden zelfs zeven jaar op rij tennistornooien op de site. Het lokaal bestuur wil van het plein nu opnieuw de bruisende en bloeiende ontmoetingsplek van weleer maken.

Multifunctioneel sportterrein

Lotenhulle is een deelkern die veel jonge gezinnen telt. Tijdens de lockdown vroegen de bewoners extra speel- en bewegingsruimte en dat krijgen ze ook. Het lokaal bestuur zal het Guldensporenplein in ere herstellen en omvormen tot Guldensporenpark. Met een multifunctioneel sportterrein dat niet alleen voor tennis, maar ook onder andere voor voetbal en basket zal gebruikt kunnen worden. De groene omgeving, speeltoestellen en duurzame zitelementen nodigen uit tot ontmoeting. Na anderhalf jaar strenge corona-maatregelen is de roep naar samenzijn groot en daar speelt het bestuur op in. Kinderen en jongeren zullen kunnen bewegen in het nieuwe park, maar alle inwoners zullen er elkaar ook kunnen vinden om een babbeltje te slaan of even tot rust te komen.

Zone 30

Het huidige tennisveld wordt heraangelegd als multifunctioneel sportterrein. De klinkers zullen plaatsmaken voor graszones met natuurlijke speelelementen. De beplanting wijkt voor eigentijds groen. Enkel de acaciaboom, die nog in goede gezondheid verkeert, zal onaangeroerd blijven. Er komt ook een nieuw voetpad langs het nieuwe Guldensporenpark. Om er een rustige, veilige omgeving van te maken voor de Lootse jeugd kiest Aalter om er een (verkeers)zone 30 in te voeren.

Duurzaamheid voorop!

In het ontwerp gaat het lokaal bestuur voluit voor duurzaamheid. Door de klinkers weg te nemen wordt de site onthard, waardoor het water opnieuw in de bodem kan doordringen. De bestaande glascontainers gaan ondergronds ter hoogte van de parking om het plein ook netter, properder en aantrekkelijker te maken.

Infobord toont plannen aan inwoners

Het lokaal bestuur investeert 158.000 euro. Het ontwerp is klaar. Bewoners kunnen een simulatie van het toekomstig parkje bekijken op een groot infobord dat aan het Guldensporenplein staat opgesteld. Als alles volgens plan verloopt, gaat de heraanleg nog dit jaar van start.