Lokaal bestuur lanceert proefproject tegen zwerfafval

Gepubliceerd op vrijdag 15 december 2023
Om de strijd tegen zwerfvuil aan te scherpen, starten het lokaal bestuur en Fost Plus een proefproject op. Het doel? Minder zwerfafval, een verbetering van het afvalbeheer en onze gemeente nog netter en aangenamer maken.

Tijdens de eindejaarsperiode wordt meer geschenken verpakkingsmateriaal verwerkt dan in andere periodes. Dit leidt tot soms tot bijkomend zwerfvuil. Het proefproject met Fost Plus is een opportuniteit om nog een versnelling hoger te schakelen in de strijd tegen zwerfvuil. Fost Plus organiseert de recyclageketen en is de drijvende kracht achter de recyclage van huishoudelijke verpakkingen in België.

Openbare vuilnisbakken onder de loep

Het project neemt de openbare vuilnisbakken onder de loep met als doel een gedetailleerd overzicht te krijgen van welk afval (huisvuil, PMD …) er allemaal in belandt. Hierdoor kan er actie ondernomen worden om het beheer en de plaatsing ervan, indien nodig, te verbeteren.

Alle afval uit de vuilnisbakken wordt apart gehouden voor een speciale verwerkingslijn, waarbij alle PMD eruit gehaald wordt voor recycling.

Netheidstellingen voor gerichte oplossingen

Met netheidstellingen wordt een algemeen beeld gevormd van de netheid in Aalter. Dergelijke tellingen gebeuren over een afstand van 100 tot 200 meter op diverse locaties. Al het zwerfvuil waar het oog van de netheidsteller op valt zonder stil te staan, wordt geteld. Denk aan blikjes, peuken … Dat helpt bij het identificeren van bepaalde knelpuntzones, zodat er gerichte oplossingen kunnen uitgewerkt worden.

Zwerfvuile of sluikstorters gespot?

Een sluikstort of zwerfvuil melden kan via www.aalter.be/vraag-melding-of-klacht of de Aalter-app (via de knop ‘Iets melden’).

Ga zelf de strijd aan: word bermmeester!

Onze bermmeesters – ruim 150 vrijwilligers of 92 gezinnen sterk – ruimen samen 986 kilometer berm op. Omdat de strijd tegen zwerfvuil een harde en hardnekkige strijd is, blijven extra handen welkom. Als bermmeester krijg je gratis materiaal zoals zwerfvuil-afvalzakken met speciale stickers, PMD-zakken, een afvalgrijper, handschoenen en een fluohesje. Het bestuur zorgt er ook voor dat je met een vrijwilligersverzekering én een gerust gemoed de baan op kunt. Zwerfvuil opruimen wordt nog leuker als je het bijvoorbeeld combineert met joggen of wandelen!