Laat je vaccineren tegen COVID-19 en griep

Gepubliceerd op zondag 3 september 2023
Tijdens de herfst- en wintermaanden zullen er opnieuw meer coronabesmettingen de ronde doen en ook griep steekt elk jaar opnieuw de kop op. Vaccinatie is en blijft daarom belangrijk.

De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan dat vier risicogroepen in de periode september-oktober gevaccineerd worden met een extra booster én vanaf de tweede helft van oktober met het griepvaccin. Het gaat om:

  • alle 65-plussers of personen in langdurige zorg;
  • personen met een verlaagde immuniteit of chronische aandoeningen (en mensen die ermee samenwonen);
  • alle zwangere vrouwen;
  • zorgpersoneel.

Alles samen gaat het om zo’n twee miljoen mensen in Vlaanderen, maar ook personen buiten de doelgroep kunnen zich laten vaccineren. Deze keer zal je thuis geen uitnodiging voor de vaccinatie ontvangen.

Vier goede redenen om te vaccineren tegen COVID-19 en griep

  1. Vaccinaties tegen COVID-19 en griep hebben als voornaamste doel om kwetsbare personen te beschermen tegen ziekenhuisopname of overlijden. Zowel de vaccins tegen griep als tegen COVID-19 hebben al bewezen goede bescherming te bieden tegen zo’n zwaar ziekteverloop.
  2. Naast individuele bescherming zorgt vaccinatie er ook voor dat minder mensen een beroep moeten doen op hun arts of ziekenhuis. Hierdoor hebben zorgverleners tijdens de drukke najaarsperiode nog voldoende tijd om zorg te dragen voor mensen met andere zorgnoden.
  3. Elk jaar circuleren er andere types griepvirussen. De samenstelling van het griepvaccin moet dus telkens worden aangepast. Ook van COVID-19 duiken er steeds nieuwe varianten op en wordt de samenstelling van het vaccin aangepast.
  4. Jouw immuunsysteem krijgt een boost. Na vaccinatie kan je wel nog besmet raken, maar de kans dat je ernstig ziek wordt, vermindert aanzienlijk.

Bij huisarts, apotheker en thuisverpleegkundige

Zowel voor een COVID-19- als griepvaccin kan je terecht bij de huisarts, apotheker of thuisverpleegkundige. Zij bepalen wie wanneer aan bod komt en bij wie de COVID-19- en griepvaccinatie eventueel gelijktijdig kan gebeuren. De vaccins worden dan op twee verschillende plaatsen op het lichaam gezet (bv. één per arm). Gelijktijdige vaccinaties geven niet meer risico op bijwerkingen (kans op koorts, hoofpijn en pijnlijke arm) dan apart vaccineren.

Kiest men ervoor om zich niet op hetzelfde moment te laten vaccineren tegen COVID-19 en griep? Dan laat je je idealiter eerst vaccineren tegen COVID-19. De besmettingen met het coronavirus (november) zullen sneller de ronde doen dan die met griep (januari).