Knesselaarse begraafplaats wordt groene gedenkplaats: heraanleg gaat eind september verder

Gepubliceerd op dinsdag 20 september 2022
Het lokaal bestuur start vanaf maandag 26 september 2022 met de verdere afwerking van de begraafplaats in Knesselare tot een groene, rustgevende en ecologisch beheerde gedenkplaats.

Pesticiden zijn schadelijk voor de gezondheid van mens en dier en voor het milieu. Daarom geldt een verbod op het gebruik ervan op het openbaar domein. Lokale besturen schakelen als alternatief over op milieuvriendelijke bestrijdingsmethodes zoals borstelen, vegen, branden of schoffelen, maar die nieuwe manier van beheer heeft ook zijn invloed op het onderhoud van de begraafplaatsen.

Ecologisch beheerde gedenkplaats

Aalter transformeert vanaf maandag 26 september 2022 de braakliggende zones op het kerkhof tot grasvlaktes en vormt de grindpaden geleidelijk om tot (grind)gras. De traditionele begraafplaatsen in onze gemeente evolueren op die manier verder naar groene, rustgevende, ecologisch beheerde gedenkplaatsen.

Verwijder beplanting en ornamenten

Om de grasvlaktes vlot te kunnen inzaaien en achteraf efficiënt te kunnen onderhouden, vraagt het bestuur om de beplanting, bloemstukken en persoonlijke beeldjes die voor de grafzerken in de grond staan te verwijderen tegen uiterlijk vrijdag 23 september 2022. Daarna zullen de gemeentediensten de niet-verwijderde zaken weghalen. Voor alle duidelijkheid: dit gaat niet om ontgravingen, noch om de verwijdering van grafstenen of -ornamenten. Die blijven vanzelfsprekend onaangeroerd.

Vragen?

Wie meer info wil of vragen heeft bij de omvorming van de begraafplaats in Knesselare, kan terecht bij het bestuur via burgerzaken@aalter.be of op tel. 09 325 22 00.