Kloostergebouw

Het kloostergebouw wordt een nieuw, bruisend, innovatief en multifunctioneel centrum voor Knesselare

Aalter heeft de aankoop van het kloostergebouw in Knesselare definitief afgerond. Daarmee komen de plannen voor een multifunctioneel ontmoetingscentrum op de kloostersite in een stroomversnelling. De nieuwbouw, die plaats zal bieden aan de kinderopvang, bibliotheek, Academie, KMTO (Knesselaars Muziek- en Toneelonderwijs) en het rijke verenigingsleven, wordt het bruisende hart van Knesselare. Het project kost 5,5 miljoen euro.

Het voormalige klooster draagt een rijke geschiedenis met zich mee. Het dateert uit 1856 en deed ook dienst als zorginstelling voor bejaarden, weeshuis, kantschool, lagere meisjesschool en kleuterklas. Het lokaal bestuur en de Broeders van Liefde bereikten vorig jaar al een akkoord over de aankoop. Aalter is de Broeders dankbaar voor de vlotte samenwerking en afhandeling. Nu de akte verleden is en de koop definitief beklonken, ligt de weg helemaal open voor de sloop van het vervallen kloostergebouw en de bouw van een nieuw, gemeentelijk totaalproject, waar verschillende functies zullen verenigd worden.

Optredens en toneelvoorstellingen

Het nieuwe gebouw zal van ’s ochtends tot ’s avonds gebruikt worden. Kinderopvang, bibliotheek, Academie en KMTO krijgen er een plaats, net als het verenigingsleven. Socio-culturele verenigingen zullen gebruik kunnen maken van een polyvalente zaal met een capaciteit van 350 personen voor (muziek)optredens, toneelvoorstellingen en andere evenementen.

Naast die grote polyvalente zaal, komt er ook nog een tweede ruimte die opgesplitst kan worden voor vergaderingen of kleinere activiteiten. Een goed uitgeruste keuken om bijvoorbeeld kookworkshops te geven, een repetitielokaal voor elektronisch versterkte muziek en een parking voor auto’s en fietsers maken het plaatje compleet. Aalter kiest voor een gebouw van de toekomst dat dynamiek moet uitstralen, duurzaam, open en toegankelijk is en niet onopgemerkt zal blijven.

Kiezen uit drie ontwerpen

In afwachting van de definitieve aankoop, werkte het lokaal bestuur het voorbije jaar achter de schermen al verder aan de voorbereidingen. Aalter kiest daarbij voor een Design & Build-overeenkomst. Dat betekent dat één partner instaat voor zowel het tekenen als de bouw van het project, wat heel wat voordelen biedt naar kwaliteit en snelheid van uitvoering. Van de negen kandidaturen om het gebouw te tekenen en te bouwen, blijven op dit moment nog drie combinaties in de running om de opdracht binnen te halen. Die drie moeten nu een ontwerp indienen.

Supersnelle, veilige verbinding op komst

Intussen zijn ook de sonderingswerken en het archeologisch vooronderzoek op de site achter de rug en komt er tussen het gemeentehuis Aalter-centrum, het Contactpunt Knesselare en de Kloosterstraat ook nog glasvezelkabel. Het gaat om een investering van 350.000 euro in een toekomstgerichte, snelle en veilige digitale verbinding tussen de verschillende gemeentelijke sites.

Communicatie

Parallel met het hele project voorziet Aalter, zoals eerder aangekondigd, ook een communicatietraject. We houden je hiervan verder op de hoogte.