Nieuw en veelzijdig ontmoetingscentrum voor Knesselare

De plannen voor het nieuwe ontmoetingscentrum in Knesselare zijn volledig rond. Het voormalige klooster in de Kloosterstraat werd intussen gesloopt. In het voorjaar van 2023 wordt gestart met een nieuwbouw, die vooruitstrevendheid en duurzaamheid verenigt.

Waarom?

Aalter maakt werk van een nieuw en veelzijdig ontmoetingscentrum. Op de kloostersite in Knesselare brengt het lokaal bestuur verschillende activiteiten samen in één totaalproject. In dit centrum van de toekomst krijgen de Buitenschoolse kinderopvang (BKO), de bibliotheek, de Academie voor muziek, woord en dans, het Knesselaars Muziek- en Toneelonderwijs (KMTO) en het verenigingsleven een plaats. Het nieuwe concept wordt een duurzaam, technisch en maximaal energieneutraal pareltje mét de nieuwste technieken. Zo wordt er via geothermische warmtepompen ‘s winters verwarmd en ‘s zomers gekoeld.

Veelzijdige ruimte

Aan de zuidkant van het gebouw is een veelzijdige ruimte te vinden. Geïsoleerde schuifpanelen maken het mogelijk die op te splitsen in 3 verschillende zalen. Deze ruimte(s) kan/kunnen dienen voor vergaderingen, lessen of andere kleinere activiteiten.

Evenementenzaal tot 350 personen

Voor de organisatie van (muziek)optredens, toneelvoorstellingen en andere, grote activiteiten kunnen de lokale verenigingen gebruikmaken van de evenementenzaal (380 m2). Die is uitgerust met de nieuwste apparatuur, een elektronisch uitschuifbare tribune en een bar. De zaal heeft, afhankelijk van de opstelling en de activiteit die er plaatsvindt, een capaciteit van 200 tot 350 personen.

Naast deze zaal ligt de foyer of binnenstraat die ook op meerdere manieren kan gebruikt worden, in combinatie met de grote zaal of afzonderlijk.

Open bibliotheek

De bib krijgt een luchtige, klare en open ruimte. Grote glaspartijen trekken veel daglicht binnen. Met een prachtig blikveld op de Hellemeersen wordt het er heerlijk lezen en studeren.

Modernste muzieklokalen

De Academie voor muziek, woord en dans, het KMTO maar ook de verenigingen kunnen rekenen op drie lokalen, uitgerust met de modernste technieken op vlak van elektronica en akoestiek. Naast een veelzijdig leslokaal komen er ook een instrumentenklas en slagwerkklas/repetitieruimte.

Buitenschoolse kinderopvang (BKO)

De BKO biedt opvang aan voor kinderen van 2,5 jaar tot en met kinderen uit het 6de leerjaar. Dit zowel voor en na schooltijd als op schoolvrije en vakantiedagen. Het nieuwe centrum zal plaats bieden voor 90 kinderen en beschikt verder over een stille ruimte, een slaap- en een speelruimte en een speelplaats.

Professionele keuken

Achteraan de evenementenzaal ligt een professioneel uitgeruste keuken, van waaruit eventueel catering kan verzorgd worden. Ook zal deze locatie ideaal zijn om bijvoorbeeld kookworkshops te organiseren.

Kapel

De kapel van het voormalige klooster blijft behouden, als een herinnering aan het verleden. Bovendien krijgt deze een actieve functie als buitenspeeltuin, overdekt podium, receptieruimte, tentoonstellingslocatie …