Kids-ID steekt in nieuw kleedje: vraag het tijdig aan als je op reis gaat

Gepubliceerd op maandag 14 juni 2021
De Kids-ID, het identiteitsdocument voor kinderen jonger dan 12 jaar, zit in het nieuw. De Kids-ID heb je nodig om te reizen naar het buitenland. Vraag ze dus tijdig aan.

Ter info: Indien je momenteel nog over het oude model van de Kids-ID beschikt, blijft dit geldig tot vervaldatum op de kaart. Vervangen is dus niet nodig.

De nieuwe Kids-ID heeft een andere kleur en is, net als de elektronische identiteitskaart (eID), gemaakt van polycarbonaat. Dat materiaal garandeert een langere levensduur van de kaart en maakt het mogelijk om veiligheidselementen van hoge kwaliteit te integreren.

Verplicht voor reizen

De Kids-ID is niet verplicht in België, maar wél voor reizen naar het buitenland. De kaart is:

  • geldig in de meeste Europese landen en in sommige landen daarbuiten;
  • verplicht in alle landen waar geen reispas verplicht is, dus waar je als volwassene ook gewoon met jouw identiteitskaart naartoe kunt, zonder dat je een paspoort nodig hebt.

Vraag minstens 3 weken op voorhand aan

De levertijd van een Kids-ID bedraagt 3 weken. Als je een Kids-ID wilt aanvragen, moet je het ouderlijk gezag hebben over het kind, samen met het kind naar het gemeentehuis komen en een pasfoto van het kind bijhebben. Bij de aanvraag betaal je 6,60 euro. Wie te laat aanvraagt, kan nog gebruik maken van een spoedprocedure (114,90 euro). Vraag de kaart dus op tijd aan bij de cel Eerste Lijn (de balies) in het gemeentehuis Aalter-centrum.

Kids-ID is eigendom van kind

De FOD (Federale Overheidsdienst) Binnenlandse Zaken wijst er op dat een Kids-ID een identiteitsdocument is dat aan het kind toebehoort. Het kind is de houder van het document. Zoals andere officiële documenten, moet de Kids-ID het kind van de ene naar de andere ouder volgen (als de twee ouders niet samen wonen). De ouder die de Kids-ID heeft aangevraagd, heeft niet het recht om dit document bij zich te houden.

FOD Binnenlandse Zaken: "Na de vernieuwing van de elektronische identiteitskaart in 2020, is nu de Kids-ID aan de beurt. Met de vernieuwing komen we tegemoet aan een vraag van de Europese Unie om de reisdocumenten universeler te maken. Bovendien is de nieuwe Kids-ID moeilijker te vervalsen, en dus veiliger”.