Kasteelconcerten Poeke: Tony Nys (viool) en Philippe Thuriot (accordeon)

Tony Nys musiceert met vooraanstaande artiesten, werkt voor tal van gerenommeerde kamermuziekensembles en is solo altviool in het Symfonieorkest van de Munt. In Poeke concerteert hij met accordeonist Philippe Thuriot, die al 25 jaar op internationale podia staat en samenspeelde met grote meesters uit de internationale jazzscene. Aansluitend biedt het gemeentebestuur een gratis receptie aan, en kun je de geschiedenis van het kasteel ontdekken tijdens een gratis erfgoedrondleiding.

Tony Nys was amper vijf toen hij viool begon te spelen bij Tomiko Shida. Later werd hij toegelaten aan het Koninklijk Muziekconservatorium Brussel, in de klas van Clemens Quatacker en Philippe Hirschhorn. Van 1994 tot 1997 was hij primarius van het Fetis-strijkkwartet en volgde hij lessen bij het Alban Berg Quartet, het Borodin Quartet en het Amadeus Quartet. Sindsdien vormt kamermuziek zijn natuurlijke biotoop. Van 1998 tot 2005 was hij als altviolist verbonden aan het Quatuor Danel, waarmee hij deelnam aan vele festivals, een rijke discografie realiseerde en tal van creaties in binnen- en buitenland verzorgde.

Tony Nys werkte samen met componisten als Helmut Lachenmann, Wolfgang Rihm en Pascal Dusapin. Nys, die lid is van het Malibran strijkkwartet, doceert altviool aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel en aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.

De Belgische accordeonist Philippe Thuriot, die zijn muzikale studies vervolmaakte aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Kopenhagen bij Mogens Ellegaard, is als musicus niet te omschrijven in een volzin. Zijn muzikale interesses gaan van jazz over improvisatie tot klassiek.

Hij speelde met jazzlegendes als Steve Houben, Charles Loos, Aka Moon, Tcha Limberger, Ellery Eskelin, Rene Lussier en Uri Caine. Hij werd gevraagd om in kamermuziek en/of orkestverband te spelen met ensembles zoals Brussels Philharmonic, Oxalys, Het Collectief, Il Gardellino, Klangforum Wien met de wereldcreatie van de Opera Pinocchio van P. Boesmans/J. Pommerat in Aix-en Provence, Brussel (De Munt), Dijon en Bordeaux. In 2015 nam hij De Goldbergvariaties van J.S. Bach op voor het label Warner Classics/Klara. De opname werd internationaal zeer lovend onthaald. Het programma mocht hij op tal van internationale Festivals brengen.

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

15,00 euro
13,00 euro (voorverkoop) 13,00 (60 +) 5,00 euro (-18 en studenten) 13,00 euro (groepen van meer dan 20 personen) 60,00 euro (abonnement 5 concerten)

Waar

Kasteel van Poeke

Filter op categorie