Kasteel Mariahove

Geschiedenis

De oorsprong van het domein gaat terug tot het midden van de 16de eeuw toen de Gentse familie Rijm eigenaar was van de heerlijkheid Bellem. Via Maria-Anna Rijm, de enige dochter, erfgename en laatste naamdraagster van de familie Rijm, kwam het domein in bezit van haar echtgenoot Lodewijk-Frans, prins de Montmorency. In 1808 verkocht prinses Louisa de Montmorency het kasteeldomein van Bellem aan de Gentse textielbaron Jacob Lieven van Caneghem. Het huidige kasteel werd gebouwd in 1815 naar de plannen van architect Bruno Renard. Dochter Jeanne van Caeneghem was gehuwd met Eugène Joseph de Naeyer, hun dochter Elise de Naeyer was de moeder van Alice Marie de Kerchove. Zij was de betovergrootmoeder van prinses Mathilde van België. Rond 1860 kreeg het kasteel zijn neoclassicistisch en huidig uitzicht.

De familie de Kerchove bleef er wonen tot het in 1965 werd overgedragen aan het Verbond der Kloosterzusters van het bisdom Gent. Pas dan kreeg het de naam Mariahove, om gebruikt te worden als bezinnings- en studieruimte. De laatste residerende familie bouwde binnen het domein een nieuwe villa en ging er zelf wonen. Op 17 mei 2006 overleed barones Anne-Marie de Kerchove d'Exaerde. Ze was geboren in 1902 en werd dus 104 jaar oud. Anne-Marie was in 1924 getrouwd met baron Guy de Crombrugghe de Picqendaele, burgemeester van Bellem, met wie ze vijf kinderen had en een talrijk nageslacht. Met haar stierf deze familietak van de familie de Kerchove d'Exaerde uit.

In 2017 werd het domein verkocht aan een kleinzoon van Guy de Crombrugghe de Picqendaele (Amaury de Crombrugghe de Picqendaele). 

Bezinningscentrum

Vandaag is Mariahove een open huis waar iedereen welkom is. Je kan er verblijven voor rust en vakantie of persoonlijke bezinning