Kasteel Blekkervijver

In 1870 werden de uitgestrekte bossen van de Blekkervijver aangekocht door J.B.J. Roelandts. Ze waren vroeger in het bezit van de Jezuïeten. Toen zijn zoon kinderloos overleed, werd Camille Van Cutsem eigenares van zijn vele goederen. Zij bezat alleen al in Aalter 372 hectaren grond.

Het eigenlijke kasteel van Blekkervijver werd gebouwd in 1930, na de afbraak van het buitengoed, gebouwd door Roelandts Junior. In mei 1940 waren er piloten van de Belgische luchtmacht ingekwartierd. Hun toestel bevond zich op het vliegveld van Aalter (dat nu het industriepark is).

In 1949 kocht de Congregatie van de Broeders van Liefde het kasteel van Blekkervijver en een deel van het domein. Een strook grond langs de weg naar het station werd verkaveld als bouwgrond en de rest behoorde toe aan verschillende eigenaars. De bedoeling was er een nieuw noviciaat in te richten. Het interieur van het kasteel werd aangepast aan de nieuwe noden. Aan het kasteel werd een nieuwe vleugel gebouwd met het eigenlijke noviciaat en een kapel. Deze gebouwen zijn eigendom van de Broeder van Liefde en dus niet toegankelijk.

Meer informatie over domein Menas

Meer info op Inventaris onroerend erfgoed.