Kapellen

Kapel van het Heilig Hart

Lomolenstraat, Lotenhulle

Deze kapel werd gebouwd voor de Eerste Wereldoorlog door de familie Blomme, die het Klein Kasteeltje bewoonden. De kapel werd nooit ingericht, maar diende tweemaal per jaar als halte en rustplaats tijdens de processies. Bij het verdwijnen van deze devote, plechtige ommegangen raakte de kapel meer en meer in verval en werd uiteindelijk gedegradeerd tot opslagplaats. Begin 1989 nam de restauratie een begin, waarbij kosten noch moeite werden gespaard. Tijdens een liturgische bijeenkomst is de Heilige Familie als meest geschikte beschermheilige weerhouden. De zusters uit het klooster schonken het mooie beeld.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

Kasteelstraat, Poeke

De oorspronkelijke kapel werd ingeplant in de hoek van de Kasteelstraat, Middendreef en de dreef langs het kasteelpark naar het dorpsplein. Deze oude kapel uit de 17de eeuw werd tijdens de Franse revolutie vernield. In 1874 liet kasteelheer Victor Pycke de Peteghem in de buurt van de verdwenen kapel de huidige bouwen.

De kapel bestaat uit rode baksteen met banden van witte baksteen in neoromaanse stijl. De kapel heeft een puntgevel met overhoekse, versneden steunberen. Er is een grote rondboogpoort met een drielob in het bovenlicht en een erboven geplaatst medaillon. Een neoromaans rondboogvenster met een deelzuiltje verlicht de zijgevels. Het beeld van O.-L.V. van Lourdes prijkt in een imitatie grotwand met een ijzeren altaarhekje voor. Twee beelden van St.-Jozef en de afbeeldingen van het H.-Hart van Maria, het H.-Hart van Jezus en een kruisweg in gips zijn de enige ornamenten aan de zijmuren. Achteraan staan nog een paar kleine beelden, waardoor deze vrij grote kapel niet overladen is. De metalen godslamp is bewaard gebleven.

Kapel Nood-zoekt-troost

Paddestraat, Lotenhulle

De ruitvormige arduinen gedenksteen in de achtergevel leert ons dat deze kapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Salette, gebouwd werd in 1873 door aannemer Verbure in Aalter. Dit is meteen het bewijs dat dit de oudste kapel van Lotenhulle is.

Het is een eenvoudig, rechthoekig bakstenen gebouw met sobere, rondbogige, dubbele deur en bedekt met een rood pannendak. In de zijgevels zit een rondbogig venster met roedewerk. De voorgevel is bekroond met een smeedijzeren kruis. Op het altaar staat een groot beeld van Onze-Lieve-Vrouw met twee knielende kinderen in aanbidding, omringd door een schare heiligenbeeldjes. Ook deze kapel werd in 1989 degelijk gerestaureerd.