Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes (Poeke)

Kasteelstraat, Poeke

De oorspronkelijke kapel werd ingeplant in de hoek van de Kasteelstraat, Middendreef en de dreef langs het kasteelpark naar het dorpsplein. Deze oude kapel uit de 17de eeuw werd tijdens de Franse revolutie vernield. In 1874 liet kasteelheer Victor Pycke de Peteghem in de buurt van de verdwenen kapel de huidige bouwen.

De kapel bestaat uit rode baksteen met banden van witte baksteen in neoromaanse stijl. De kapel heeft een puntgevel met overhoekse, versneden steunberen. Er is een grote rondboogpoort met een drielob in het bovenlicht en een erboven geplaatst medaillon. Een neoromaans rondboogvenster met een deelzuiltje verlicht de zijgevels. Het beeld van O.-L.V. van Lourdes prijkt in een imitatie grotwand met een ijzeren altaarhekje voor. Twee beelden van St.-Jozef en de afbeeldingen van het H.-Hart van Maria, het H.-Hart van Jezus en een kruisweg in gips zijn de enige ornamenten aan de zijmuren. Achteraan staan nog een paar kleine beelden, waardoor deze vrij grote kapel niet overladen is. De metalen godslamp is bewaard gebleven.

Meer info op Inventaris onroerend erfgoed.

De oorspronkelijke kapel werd ingeplant in de hoek van de Kasteelstraat, Middendreef en de dreef langs het kasteelpark naar het dorpsplein.