Jeugdbewegingen

In Aalter zijn er momenteel 11 erkende jeugdbewegingen. De Aalterse jeugdbewegingen organiseren (twee)wekelijks leuke, speelse activiteiten voor kinderen en jongeren. Tijdens de zomer gaat elke jeugdbeweging op hun eigen manier op jeugdkamp. Elke erkende Aalterse jeugdbeweging krijgt hiervoor financiële en logistieke ondersteuning van het lokaal bestuur.

Bekijk de erkende jeugdbewegingen op kaart

Vraag nu stafkaarten aan voor jouw zomerkamp.

Wat is een jeugdbeweging?

Scouts, KSA, Chiro, KLJ ... Je hebt er hoogstwaarschijnlijk wel al eens van gehoord, maar wat is een jeugdbeweging en wat doen ze? Een jeugdbeweging is een jeugdvereniging voor en door jongeren. Alle kinderen zijn (twee)wekelijks welkom om deel te nemen aan georganiseerde activiteiten onder begeleiding van de leidingsploeg.

In de jeugdbeweging leer je nieuwe mensen kennen, speel je (twee)wekelijks ongelofelijke en fantastische spelen, ga je op trektocht en jaarlijks op kamp. Je kan er leren sjorren, kruipt er in de huid van een echte piraat op schattentocht, kan je uitleven tijdens pleinspelen of tot rust komen in de lokalen. De leidingsploeg, een groep jongeren die zich vrijwillig inzetten om leuke, ontspannende activiteiten aan te bieden, staat er voor jou klaar.

Jeugdbewegingen in Aalter

Elke jeugdbeweging is uniek en heeft een eigen manier van activiteiten te organiseren. Meer info specifiek over de jeugdbewegingen vind je terug op hun website.

Wil je eens kennismaken met hun werking? Neem dan contact op met de leiding. Bijna alle jeugdbewegingen geven kinderen en jongeren de mogelijkheid om vrijblijvend deel te nemen aan een of meerdere activiteiten. Je hoeft dus pas inschrijvingsgeld en eventuele kosten voor een uniform te betalen na een kennismaking met de activiteiten én de plaatselijke leidingsploeg. 

Jeugdbeweging Voor wie? Wanneer? Lokaal Contact
Scouts en Gidsen De Witte Kaproenen Aalter Kinderen vanaf 6 jaar Wekelijks op zaterdagnamiddag Kattenberg 5, 9880 Aalter groepsleiding@scoutsaalter.be

www.scoutsaalter.be

KSA Aalter  Kinderen vanaf 6 jaar Wekelijks op zaterdagnamiddag De Sjelter, Sportlaan 87, 9880 Aalter hoofdleiding@ksa-aalter.be

www.ksa-aalter.be

Jeugd Rode Kruis Aalter Kinderen vanaf 6 jaar Tweewekelijks op zaterdag of zondag Sint -Gerolflaan 12 A, 9880 Aalter jeugd@aalter.rodekruis.be

www.jeugdrodekruisaalter.be

Jokri Aalter Kinderen vanaf 12 jaar Elke 3de vrijdag van de maand PAX, Kerkhofweg 3, 9880 Aalter jokri9880@gmail.com 

www.jokriaalter.ijd.be 

Chiro Kierewiet Bellem

Kinderen vanaf 6 jaar

Tweewekelijks op zondagnamiddag Goedingenstraat 70, 9881 Aalter info@chirokierewiet.be

www.chiro-kierewiet.be

Chiro Ierlinck Kinderen tussen 6 en 18 jaar Tweewekelijks op zondagnamiddag De Flabuit,
Prinsengoeddreef 33, 9910 Aalter

info@chiro-ierlinck.be

www.chiro-ierlinck.be
KSA Lotenhulle-Poeke Meisjes Meisjes vanaf 5 jaar Tweewekelijks op zaterdagnamiddag Poekedorpstraat 16, 9880 Aalter vksjlopoe@hotmail.be

www.ksalopoemeisjes.be

KSA Lotenhulle-Poeke Jongens Jongens vanaf 6 jaar Tweewekelijks op zaterdagnamiddag Poekedorpstraat 16, 9880 Aalter ksa.lopoe@gmail.com

www.ksalotenhullepoeke.be

KLJ Aalter

Kinderen vanaf 16 jaar

Wekelijks op vrijdag of zondag Melkerijstraat 14, 9880 Aalter info@kljaalter.be

www.kljaalter.be

Scouts en Gidsen ’t Hoekse Sint-Maria-Aalter

Kinderen vanaf 6 jaar

Wekelijks op zaterdagvoormiddag Oude Kantschoolstraat 1, 9880 Aalter

hoofdleiding@scoutsthoekske.be
www.scoutsthoekske.be 

KLJ Ursel Kinderen tussen 6 en 16 jaar Tweewekelijks op zondagnamiddag Middelweg 65 A, 9910 Aalter

kljursel@hotmail.com
www.kljursel.be

JNM Poekebeek Kinderen vanaf 7 tot 26 jaar Wekelijks op zaterdagnamiddag Locatie wordt meegeven per activiteit

jnm.poekebeek@gmail.com 
www.jnm.be/poekebeek

Kampvervoer of stafkaarten aanvragen als jeugdbeweging

Kampvervoer voor jeugdverenigingen

Plan je een kamp als jeugdbeweging en ben je nog op zoek naar kampvervoer of wens je enkele stafkaarten te gebruiken? Het lokaal bestuur van Aalter helpt je in de mate van het mogelijke. Vul hiervoor de digitale aanvraagformulieren in:

Aanvraag kampvervoer (voor jeugdverenigingen)

De aanvragen kampvervoer voor jeugdverenigingen 2024 werden reeds afgesloten.
Aanvragen voor 2025 kunnen in het najaar van 2024 terug ingediend worden.

Aanvraag stafkaarten (voor jeugdverenigingen)

Vraag jouw stafkaarten aan vóór 1 april 2024 als je zeker wil zijn dat de kaart aanwezig is. 

Dag van de Jeugdbeweging

Op Dag van de Jeugdbeweging worden alle jeugdbewegingen eens extra in de kijker gezet voor al hun enthousiasme en inzet doorheen het jaar. Dat vindt jaarlijks plaats op de tweede vrijdag voor de herfstvakantie. Ook het lokaal bestuur wil alle vrijwilligers van de jeugdbewegingen bedanken op deze speciale dag. 

Battle der Jeugdbewegingen 2023

Op vrijdag 20 oktober organiseerde het lokaal bestuur in samenwerking met de vzw Gemeentelijk jeugdcentrum Aalter een Battle der Jeugdbewegingen. Aan de hand van verschillende competitieve spelen namen de Aalterse erkende jeugdbewegingen het tegen elkaar op. Na een spannend finalespel tussen KSA Aalter en Chiro Kierewiet Bellem werd Chiro Kierewiet bekroond tot winnaar. Voor een jaar kan de vereniging zichzelf de beste jeugdbeweging van Aalter noemen. Ze namen de Battle Beker en een bon van 150 euro voor spel- en knutselmateriaal mee naar huis. 

Frequente vragen

Wanneer start het werkjaar van een jeugdbeweging?

Het werkjaar van een jeugdbeweging loopt van 1 september tot en met 31 augustus. Elke jeugdbeweging heeft echter een eigen startdag, de dag waarop de werking opnieuw opstart. Houd dus zeker de webpagina en sociale media van de jeugdbeweging in de gaten of neem contact op met de leiding. Tijdens de zomermaanden ligt de (twee)wekelijkse werking voor de meeste jeugdbewegingen even stil. Voor een duidelijk overzicht van het werkjaar neem je best contact op met de betrokken jeugdbeweging.

Hoe kan ik mijn kind(eren) inschrijven voor de jeugdbeweging?

Je hoeft jouw kind(eren) niet voor 1 september in te schrijven voor de jeugdbeweging. Jaarlijks neemt de leiding contact op in het begin van het werkjaar om jouw kind(eren) opnieuw in te schrijven. Ben je nieuw of wil je tijdens het jaar nog aansluiten? Aarzel niet om contact op te nemen met de leiding van de desbetreffende jeugdbeweging. Zij helpen je graag verder met de inschrijving.

Hoeveel bedraagt het lidgeld voor de jeugdbeweging?

De kostprijs voor deelname aan een jeugdbeweging varieert van jeugdbeweging tot jeugdbeweging. Voor een exact bedrag neem je het best contact op met de leiding. Zij helpen je graag verder en kunnen jullie ook meer informatie bezorgen wat er binnen het lidgeld valt. Verschillende jeugdbewegingen hebben ook een eigen manier om financiële steun te bieden voor wie dit nodig heeft. Ook kan er steeds financiële steun aangevraagd worden via het OCMW. Het OCMW wil iedereen de mogelijkheid bieden om deel te nemen aan sportieve, culturele of sociale activiteiten zonder dat deze kosten doorwegen op jouw budget. Het OCMW Aalter betaalt deze kosten voor 90% terug.