Januarimaand in de strijd tegen baarmoederhalskanker: laat een uitstrijkje nemen

Gepubliceerd op dinsdag 11 januari 2022
Januari is de maand van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het Centrum voor Kankeropsporing roept vrouwen op om een uitstrijkje te laten nemen als dat al even geleden is.

Laat van je 25ste tot en met je 64ste elke drie jaar een uitstrijkje nemen. Met een uitstrijkje is baarmoederhalskanker makkelijk op te sporen. Ook de voorstadia ervan, waarin de ziekte nog heel beperkt of nog niet ontwikkeld is, worden via deze test opgespoord. Je hebt dan nog geen kanker en een eenvoudige behandeling is vaak al genoeg om te voorkomen dat je wel baarmoederhalskanker krijgt.

Maak afspraak met huisarts of gynaecoloog

De tijd vliegt. Drie jaar is zo voorbij. Daarom krijg je van het Centrum voor Kankeropsporing een herinnerings-/ uitnodigingsbrief als je tot de doelgroep behoort en het te lang geleden is dat je een uitstrijkje hebt laten nemen. Je maakt dan zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog op een dag waarop je niet ongesteld bent.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op tel. 0800 60160 tussen 9.00 u en 12.00 u en 13.00 u en 16.00 u, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be. Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie? Neem contact op met je huisarts of gynaecoloog.