Januari: maand van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Gepubliceerd op donderdag 7 januari 2021
Drie jaar is zo voorbij. Daarom krijg je van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als het te lang geleden is dat je een uitstrijkje hebt laten nemen en je tot de leeftijdsgroep (25 tot en met 64 jaar) behoort.

Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen afwijkende cellen worden opgespoord voordat ze kankercellen worden. Daardoor is baarmoederhalskanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek. Tijdig opsporen is belangrijk. Als baarmoederhalskanker of het risico erop tijdig wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling vermeden worden en is de kans op volledige genezing groter.

Datum laatste uitstrijkje

Wil je weten wanneer je laatste uitstrijkje was? Dat kan online én mobiel met:

Daar kun je ook je vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema vinden. Inloggen kan via je elektronische identiteitskaart of je kan ook de app ‘itsme’ gebruiken.

Herinneringse-mail

Je kan je inschrijven op baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be/nl/herinneringuitnodiging-bevolkingsonderzoek om een herinneringsmail te ontvangen in je mailbox. Zodra je laatste uitstrijkje meer dan 3 jaar geleden is, stuurt het Centrum voor Kankeropsporing je een e-mail. Je maakt dan zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog op een dag waarop je niet ongesteld bent. 

Wat gebeurt er als het uitstrijkje afwijkend is?

Enkele weken na het uitstrijkje ontvangt jouw arts het resultaat. Als er afwijkende cellen gevonden werden, is bijkomend onderzoek nodig. Mogelijk maakt dit je ongerust. Bespreek het zeker met je arts.

Laat ook je dochter én zoon vaccineren

De Vlaamse overheid biedt alle jongens en meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs gratis het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) aan. Veel mannen dragen het virus bij zich zonder dat zij daar klachten van hebben. Dit is het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Let op! Ook als je gevaccineerd bent, blijft een uitstrijkje nodig!

Meer weten over het bevolkingsonderzoek? Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9.00 u en 12.00 u en 13.00 u en 16.00 u, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be.

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie? Neem contact op met je huisarts of gynaecoloog.