Itsme nu ook voor 16- en 17-jarigen

Gepubliceerd op zondag 15 januari 2023
Goed nieuws! Itsme is nu ook toegankelijk voor 16- en 17-jarigen, op voorwaarde dat zij over een bankkaart van een grootbank beschikken.

Sinds 26 oktober 2022 is de inlog-app itsme toegankelijk voor 16- en 17-jarigen, voordien was dat enkel het geval voor meerderjarigen. Via itsme kan je op een veilige manier toegang krijgen tot beveiligde websites van bijvoorbeeld de overheid, jouw bank of jouw ziekenfonds. Ook voor jongeren komt itsme van pas. Zij kunnen via de inlog-app makkelijker een rijbewijs aanvragen, zich inschrijven aan de universiteit …

Twee voorwaarden

Om de app te kunnen gebruiken, moeten de jongeren voldoen aan twee voorwaarden. Ze moeten een bankkaart hebben bij een van de grootbanken (Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC, ING, Fintro en Hello Bank) én die bankkaart moet recentelijk ingelezen zijn bij hun persoonlijk bankkantoor. Wie klant is bij een kleinere bank, kan itsme pas vanaf de leeftijd van 18 jaar aanvragen via een elektronische identiteitskaart. De chip van een identiteitskaart bevat namelijk een handtekeningcertificaat en dat certificaat kan pas geactiveerd worden wanneer je meerderjarig bent.

Ook mét eID lukt het niet altijd meteen

De meeste jongeren krijgen op hun twaalfde hun eerste eID, die zes jaar lang geldig is. Na hun 18de verjaardag moeten ze de kaart laten vernieuwen of aanpassen.


Wanneer de eID van een tiener gestolen wordt of verloren raakt, krijgt hij in de loop van die zes jaar een nieuw exemplaar. Die nieuwe kaart blijft dan vaak nog een tijd geldig na de 18de verjaardag, waardoor de jongere niet onmiddellijk opgeroepen wordt om de kaart te vernieuwen of om het handtekeningcertificaat te activeren. In dat geval moeten jongeren zelf met hun identiteitskaart en bijhorende pincode naar het gemeentehuis komen om het handtekeningcertificaat te laten activeren.