De stemmenkampioen van de grootste lijst krijgt na de lokale verkiezingen het initiatiefrecht om een meerderheid te vormen. Deze verkozene krijgt 14 dagen de tijd om een meerderheid te vormen vanaf de dag die volgt op de dagtekening van het proces-verbaal van de verkiezingen. De regeling van het initiatiefrecht is van toepassing op alle gemeenten, behalve de 6 randgemeenten en Voeren. Het geldt ook voor de districten, maar niet voor de provincies.
Houder van het initiatiefrecht
Het initiatiefrecht komt toe aan de verkozene die op de grootste lijst de meeste stemmen heeft behaald. Als verkozenen een identiek aantal hoogste naamstemmen(open definitie) behaalden, komt het initiatiefrecht toe aan de verkozene die het hoogst gerangschikt stond op de lijst. De lijstgrootte wordt bepaald op basis van het stemcijfer(open definitie), zoals vastgelegd in het proces-verbaal van het gemeentelijk hoofdbureau. De resultaten van de verkiezingen zullen beschikbaar zijn op Vlaanderenkiest.be.
Slaagt de houder van het initiatiefrecht er niet in om binnen een periode van 14 dagen een coalitie te vormen door de indiening van een gezamenlijke akte van voordracht van schepenen, dan gaat het initiatiefrecht over op de verkozene met de meeste naamstemmen van de 2de grootste lijst en zo verder.
Hieronder vind je de concrete informatie over de houder van het initiatiefrecht gebaseerd op het formulier G86, waarin de volgorde van het initiatiefrecht is vastgelegd.
- Periode: 1
- Start initiatiefrecht: 14 oktober 2024
- Initiatiefhouder: Pieter De Crem (CD&V/DU)
- Einde van het initiatiefrecht: 27 oktober 2024
Gezamenlijke akte van voordracht
De houder van het eerste initiatiefrecht, de heer Pieter De Crem, diende op 27 oktober 2024 om 16.13 u bij de algemeen directeur van Aalter, de heer Luc Jolie, een gezamenlijke akte van voordracht van kandidaat-schepenen in. Tegelijk werden ook akten van voordracht ingediend voor het mandaat van voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst en voorzitter van de gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn. Alle akten waren ondertekend door de verkozen raadsleden van CD&V/DU en N-VA. Hierdoor werd een meerderheid gevormd en neemt het initiatiefrecht een einde.
Tegelijk werd ook een bestuursakkoord neergelegd. Lees meer over dit bestuursakkoord.
Meer informatie over het initiatiefrecht op de website van Vlaanderen.
Regelgeving
Decreet over het lokaal bestuur (art. 5) Decreet Lokaal Bestuur (art. 5)
Decreet over het lokaal bestuur (art. 43) Decreet Lokaal Bestuur (art. 43)
Decreet over het lokaal bestuur (art. 119) Decreet Lokaal Bestuur (art. 119)
Decreet over het lokaal bestuur (art. 122) Decreet Lokaal Bestuur (art. 122)
Decreet over het lokaal bestuur (art. 291) Decreet lokaal bestuur (art. 291)
Bijlagen
- Gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024: proces-verbaal van het gemeentelijk hoofdbureau (Ge83A en G86) [741,1Kb] (pdf)
- Voordrachtsakte voorzitter gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn [521,4Kb] (pdf)
- Voordrachtsakte kandidaat-schepenen [988,3Kb] (pdf)
- Voordrachtsakte voorzitter bijzonder comité voor de sociale dienst (BSCD) [410,3Kb] (pdf)
- Bestuursakkoord 'Nu voor een prachtig Aalter' [1,1Mb] (pdf)