Infrabel start bouwkundige werken tussen Landegem en Aalter

Gepubliceerd op vrijdag 25 januari 2019
In het voorjaar van dit jaar start Infrabel één van de laatste bouwkundige werven van het derde en vierde spoor tussen Gent en Brugge: het baanvak tussen Landegem en Aalter. Een belangrijke stap in de verdubbeling van de capaciteit op de drukste spoorlijn van België.

Hansbeke en Bellem

Infrabel en zijn dochter TUC RAIL werken al geruime tijd aan de verdubbeling van het aantal sporen tussen Gent en Brugge. De bouwkundige werken tussen Landegem en Aalter starten in het voorjaar van 2019.

Infrabel zal vanaf februari starten met de voorbereidende werken om langs dat tracé onder andere de bedding aan te leggen, de wegenis en de grachten te verleggen. In Hansbeke, deelgemeente van de stad Deinze slaan Infrabel, AWV, NMBS, TMVW, Aquafin, en de stad de handen in elkaar en verwezenlijken samen de doortocht door de gemeente. De doortocht is meer dan twee extra spoorlijnen. Het project resulteert in een nieuwe Rondweg, nieuw station, heraanleg van aanpalende straten en een ontdubbeld rioleringsstelsel.

Samen met NMBS wordt langs dit baanvak ook het station en de stationsomgeving van Bellem (Aalter) vernieuwd en ter hoogte van de Bellemstraat wordt samengewerkt met Aquafin.

Een veilig en modern spoornet

De aanleg van twee nieuwe sporen moet de kustregio vlotter bereikbaar maken vanuit het binnenland. Deze spoorlijn krijgt heel wat reizigersverkeer te verwerken. Maar ook het goederenverkeer van en naar de haven van Zeebrugge zal hiervan de vruchten plukken. Als alles volgens planning en budget verloopt zouden het 3e en 4e spoor volledig klaar moeten zijn eind 2024.

Bovendien past het vervangen van de laatste overweg op de spoorlijn tussen Gent en Brugge in het kader van de veiligheidsstrategie van Infrabel. Dergelijke projecten komen zowel de veiligheid van het trein- en wegverkeer als de stiptheid van het treinverkeer ten goede. Er zal een nieuwe onderdoorgang voor voetgangers en fietsers worden aangelegd ter hoogte van het station van Hansbeke en er komt verderop een tunnel voor autoverkeer.