Inbraakveilig

Gepubliceerd op dinsdag 2 november 2021
Met het ingaan van het winteruur zijn de donkere dagen nu echt aangebroken. Tijdens de korte herfst- en winterdagen is het makkelijk voor inbrekers om te zien of iemand thuis is of niet en stijgt het gevaar op inbraken aanzienlijk.

Maar je kan je wapenen. Door bijvoorbeeld de hulp in te roepen van de diefstalpreventieadviseurs van de politiezone Aalter en je woning extra te beveiligen.

Politie toont de zwakke plekken in je woning

De impact van een inbraak bij de slachtoffers is niet te onderschatten. Eén zwakke plek en vijf minuten: meer hebben inbrekers niet nodig om je woning te betreden, spullen mee te graaien en te vluchten. Maar zover hoeft­ het niet te komen. Het advies van een diefstalpreventieadviseur pakt eenvoudig de zwaktes in de beveiliging van je woning aan. Ook de politiezone Aalter heeft zo’n gespecialiseerde preventieadviseurs, die gratis aan huis komen en praktische tips geven om je woning te beveiligen.

Neem goede gewoonten aan

  • doe altijd ramen en deuren op slot, ook als je maar even weg bent;
  • plaats voorwerpen zoals je smartphone of televisie uit het zicht;
  • laat buren je brievenbus leegmaken en verlichting en rolluiken bedienen als je op reis bent. Vermeld op sociale media zeker niet dat je op reis bent;
  • berg materiaal dat inbrekers van pas kan komen op, zoals ladders of tuingereedschap.

Mechanische beveiliging

  • voorzie de buitendeuren van een meerpuntssluiting met minstens drie sluitpunten;
  • cilinders die meer dan 2 mm uitsteken vormen een inbraakrisico, gebruik een langschild of rozet;
  • kies voor gelaagd glas, dat vormt een extra hindernis;
  • zorg voor buitenverlichting die aanspringt bij beweging.

Elektronische beveiliging

Elektronische systemen kunnen een inbraak niet voorkomen. Maar omdat ze de aanwezigheid van personen detecteren, hebben inbrekers minder tijd om naar waardevolle voorwerpen te zoeken. Zet je alarm altijd aan als je vertrekt, zelfs al is het maar voor even.

Ben je al lid van een BIN?

Een BIN (BuurtInformatieNetwerk) is een gestructureerd samenwerkingsverband waarbij politie en burgers samen proberen inbrekers te vlug af te zijn door via e-mail en sms razendsnel info uit te wisselen over verdachte gedragingen, preventietips en het opsporen van mogelijke daders. Vooral de alertheid van de bewoners is een grote troef. In woonwijken waar het BIN werd opgestart, groeit een grote solidariteit en samenhorigheidsgevoel. In onze gemeente is in volgende wijken een BIN actief:

Aalter-Brug, Aalter-centrum, Bellem Dorp, Bellem Museum, Beukenpark Bosheide-Aalterveld-Ganzeplas, Brugstraat, Kestelstraat en zijstraten, Loveld, Sint-Maria-Aalter, Sportlaan en Sterrewijk.

Praktisch?

Wens je gratis en vrijblijvend anti-inbraakadvies? Contacteer dan de politiezone Aalter via tel. 09 325 23 00. Wil je aansluiten op een BIN-netwerk? Ga dan zeker eens kijken op binnet.be of neem contact op met de lokale politie.