Iedereen bermmeester: bijna 200 vrijwilligers houden onze gemeente proper

Gepubliceerd op maandag 26 april 2021
Zij zijn al met 191 en het leger Aalterse bermmeesters – vrijwilligers die hun buurt proper houden – groeit nog elke dag. TotAalter ging mee op stap met de jongste, de oudste en het grootste gezin. “Je bent in beweging, snuift de gezonde buitenlucht op en doet nog een goed werk ook."

Jong geleerd is oud gedaan

Sander De Mulder en Jolien De Rycke uit Knesselare geven hun kleine peuter Hector, die amper 16 maanden oud is, het goede voorbeeld. Alle drie gaan ze frequent de baan op om zwerfvuil te ruimen. “Tijdens de eerste lockdown gingen we heel veel wandelen. Dus waarom niet het nuttige aan het aangename koppelen, dachten we? Hoe minder afval er rondslingert, hoe minder er ook bijkomt. En zwerfvuil ruimen is nog gezond ook.” Sander draagt de vuilniszak, Jolien rijdt met de buggy en Hector geniet van de boerenlucht. “Hij gaat heel graag mee op stap. “Buiten buiten buiten”, vraagt hij dan. Al heeft hij op dit moment meer oog voor auto’s dan voor zwerfafval. Actief meehelpen doet hij nog niet. Maar wat niet is, kan nog komen. Hij heeft trouwens al zijn eigen grijpertje.” In juni krijgen Sander en Jolien versterking, want er is een tweede kindje op komst. “Dan hebben we meteen een nieuwe, jongste bermmeester.”

Bermmeesters: tieners boven!

  • In elke deelkern zijn bermmeesters actief. Aalter-centrum spant de kroon (52), gevolgd door Knesselare (39), Bellem (37), Ursel (20), Lotenhulle (17), Sint-Maria-Aalter (13), Poeke (7) en Aalter-Brug (6).
  • De gemiddelde leeftijd van de Aalterse bermmeester is 39 jaar.
  • De grootste leeftijdsgroep bij de bermmeesters zijn - opvallend - de tieners. Met 43 zijn ze. Dat betekent dus dat veel bermmeesters hun kinderen (of kleinkinderen) meenemen op een rondje zwerfvuil ruimen én de toekomst verzekerd lijkt. Na de tieners volgen de
    60’ers (32) en de 40’ers (30).
  • Mannen en vrouwen zijn bijna in evenwicht: er zijn 99 (jonge)heren tegen 92 (jonge)dames.

De oudste

“Ik de oudste bermmeester? Zo voel ik mij nochtans niet. Bezig blijven houdt mij net jong.” Marcel De Baets (81) uit Ursel had nog maar net zijn coronaprik gekregen of hij ging al opnieuw ‘bermmeesteren’. Van bijwerkingen heeft hij duidelijk geen last. “Ik voel mij fitter dan ooit. Vandaag toch.” Marcel is een bermmeester van het eerste uur. Avant la lettre zelfs. Want lang voor er sprake was van het Knesselaarse bermmeesterproject, ging hij al de baan op om blikjes, drinkkartons en andere troep op te ruimen. “Toen ik in 1997 samen met mijn partner met pensioen ging, had ik mij voorgenomen om dingen te doen die ik graag doe én waar geen geld mee te verdienen was. Ik ben begonnen met de parking voor de deur op te kuisen. En langzaam is mijn werkgebied beginnen uitdeinen naar de omliggende straten. Hoelang ik nog doorga? Zolang ik kan. Ach, dit is toch een kleine moeite? Iedereen houdt toch van proper? Mocht we allemaal beginnen met voor eigen deur te vegen, dan zijn we al een heel eind op weg.”

Het grootste team

“Wij zijn allemaal fan van proper. Als je in zo’n prachtige omgeving woont, dan wil je die ook mooi houden.” Kristof en Amelie Cornelis-Lecluyse en hun kroost Cozette (13), Celest (11) en Oscar (9) uit Sint-Maria-Aalter zijn ‘die hard’-bermmeesters. “Met een zak vuiligheid thuiskomen – bierblikjes en mondmaskers zijn populair - geeft een goed gevoel. We kunnen geen zwerfvuil zien liggen.” Met dank aan de kinderen. “Zij zijn veel bezig met milieu op school, en maken ons milieubewuster. Het zijn zij die afval wilden rapen, dus zijn we daar mee begonnen. Tijdens de eerste lockdown, toen iedereen aan het wandelen sloeg, is dat de hoogte ingeschoten. Nu maken we er gewoon een gezinsactiviteit van. Op een uur doe je veel. En zwerfvuil ruimen geeft een wandeling toch iets extra: in de grachten kruipen, da’s voor die kinderen een stukje avontuur. En intussen zijn we aan het bewegen en sporten in de gezonde buitenlucht. De perfecte combinatie dus.”

Meer meesters, minder afval

De bermmeesters ruimen niet alleen zwerfvuil op, maar melden ook sluikstorten zodat de gemeentelijke diensten snel kunnen ingrijpen. Ze maken de gemeente niet alleen veel netter, maar zorgen ook voor een groter bewustzijn rond het afvalprobleem.

Omdat de strijd tegen zwerfvuil een harde en hardnekkige strijd is, blijven extra handen welkom. Als bermmeester krijg je gratis materiaal zoals zwerfvuil-afvalzakken met speciale stickers, PMD-zakken, een afvalgrijper, handschoenen en een fluohesje. Het bestuur zorgt er ook voor dat je met een vrijwilligersverzekering én een gerust gemoed de baan op kan. Zwerfvuil opruimen combineren met joggen of wandelen, zelfs dat kan! Die hippe trend, die ‘plogging’ heet, is in opmars. Meer info vind je op www.aalter.be/bermmeesters of
op het nummer tel. 09 325 22 00.