Huisartsen van de Verenigde Meetjeslandse Huisartsenkring (Vemehak) laten zich vaccineren

Gepubliceerd op maandag 19 april 2021
De huisartsen van de Verenigde Meetjeslandse Huisartsenkring (Vemehak) krijgen regelmatig de vraag of het verstandig is zich te laten vaccineren. Ze schreven daarom een brief aan de inwoners van Aalter.

Beste inwoner van Aalter

Als huisartsen krijgen wij de laatste dagen en weken vragen over de vaccins tegen
COVID-19. “Wat denkt u dokter, gaat u zich laten vaccineren? Zou ik dat best doen?”
Niet iedereen die zich deze vraag stelt komt op raadpleging. Daarom schrijven we deze
brief.

Want wat ons betreft is hier een duidelijk antwoord op. Wij, de huisartsen van Vemehak, laten ons vaccineren. Verder hopen wij zoveel mogelijk mensen te overtuigen hetzelfde te doen. Wij geloven in deze vaccinatie. We hebben een manier nodig om dit virus te stoppen. Als we op termijn terug willen keren naar een leven waarin we onze vrienden en familie op een normale manier kunnen zien, de belangrijke momenten samen vieren, samen eten, onze kinderen een sociaal leven bieden, hoopvol ondernemen … dan moeten we de verspreiding van dit virus in onze maatschappij verhinderen.

Vaccins worden onderworpen aan streng onderzoek vóór ze worden goedgekeurd. De veiligheid van deze vaccins is uitgebreid onderzocht. Sneller dan we dat gewend zijn, maar daar was ook een dringende reden voor. De meest voorkomende bijwerkingen op korte termijn na toediening van deze vaccins zijn: pijn op de plaats van injectie, hoofdpijn, koorts en spierpijn. Dit zijn milde klachten die na één tot twee dagen verdwijnen en makkelijk te behandelen zijn met een koortswerend middel of een pijnstiller.

Het risico op deze milde klachten weegt niet op tegen het risico dat we lopen tijdens een infectie met het coronavirus, het risico dat anderen lopen aan wie we het virus kunnen doorgeven en de maatschappelijke gevolgen die we ondertussen al een jaar ervaren. We willen graag benadrukken dat het belangrijk is om na de vaccinatie de maatregelen nog te blijven volgen. Dit doet u niet voor zichzelf, maar voor de ander.

Wij twijfelen niet en laten ons vaccineren. Hopelijk doe jij hetzelfde. Samen overwinnen we de laatste horde om onze gezondheid te waarborgen. Als je hier nog vragen over hebt, beantwoorden wij die graag. Of surf naar www.laatjevaccineren.be.

Het bestuur van Vemehak,

namens de Meetjeslandse huisartsen

Eddy Deveneyns Dirk Van Damme

Pieter Lievens Hilde Vanderhaegen

Geert Michiels Christophe Vanhauwenhuyse

Filip Standaert Wim Verstringe

mede ondertekend door dr. Karel De Crem,
voorzitter van de Huisartsenvereniging Regio Aalter