Hou het hoofd koel op warme dagen (en vergeet anderen niet)

Gepubliceerd op donderdag 4 juli 2019
Op vakantie gaan, een terrasje doen of buiten spelen met de kinderen: de zomer is zalig. Maar warme dagen zijn niet zonder gevaar. Draag daarom tijdens hitte extra zorg voor jezelf én voor anderen. Vooral ouderen, jonge kinderen en alleenstaanden zijn kwetsbaar bij tropische hitte.

Aandacht voor ouderen

Ken je alleenstaande senioren of zieken? Ga dan op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende drinken. Doe dat ook enkele dagen vóór de warme dagen. Zo bouwt de persoon in kwestie een vochtreserve op. Een koud voetbadje kan voor verkoeling zorgen.

Aandacht voor kinderen

Laat kinderen een hoofddeksel en lichte kledij dragen en zorg voor verfrissing, met bijvoorbeeld waterspeelgoed of een zwembadje. Buitenspelen kan in de schaduw of op koelere momenten. Help jonge kinderen voldoende te drinken en laat ze nooit achter in een geparkeerde auto, ook niet voor twee minuten.

Aandacht voor jezelf

Wat voor ouderen en kinderen geldt, is ook goed voor jou: hou jezelf en jouw huis koel en drink voldoende water. Te weinig drinken is -samen met het te warm hebben- één van de belangrijkste oorzaken van gezondheidsproblemen op erg warme dagen.

Survivalgids

Bij zeer warm weer kunnen zich plots een aantal probleemsituaties voordoen. Op www.warmedagen.be staat wat te doen bij uitdroging, zwelling door warmte (warmte-oedeem), warmtekrampen, uitputting door hitte, hitteslag of zelfs hitteberoerte. Je vindt er ook antwoorden op vragen als ‘mag ik sporten in de hitte?’, ‘wat doet alcohol met mijn lichaam op tropische dagen?’ of ‘hoe krijg ik mijn huis koel?’.