Heraanleg rotonde Tieltsesteenweg gaat tweede fase in: Tieltsesteenweg en afrit Aalter (op E40 richting Gent) afgesloten vanaf 2 april

Gepubliceerd op donderdag 1 april 2021
Op vrijdag 2 april 2021 gaat de tweede fase in van de heraanleg van de rotonde aan de Tieltesteenweg (N37). Dat is twee weken sneller dan voorzien. Vrijdagochtend gaat de afrit Aalter op de E40 - van Oostende richting Gent - dicht en de Tieltsesteenweg (N37) wordt volledig onderbroken.

Omdat de kwaliteit van de rotonde aan de Tieltsesteenweg na meerdere testen onvoldoende bleek, legt het Agentschap Wegen en Verkeer dat rondpunt opnieuw aan. Proeven hadden aangetoond dat de kwaliteit van de rotonde die aansluit op de Tieltsesteenweg onvoldoende was, waardoor de vereiste levensduur niet gegarandeerd kan worden. De werken verlopen in 3 fasen. Fase 1 is inmiddels afgerond, twee weken sneller dan voorzien. Vrijdagochtend 2 april gaat fase 2 van start. Dat is het noordoostelijk deel van de rotonde, oftewel de zijde van het bufferbekken en de Tieltsesteenweg.

Fase 1: klaar

Tijdens fase 1 pakte de aannemer het zuidoostelijk deel van de rotonde aan. Dat is de kant van de grote parking.

Fase 2: 2 april - half mei

Vanaf vrijdag 2 april start de aannemer aan het noordoostelijk deel van de rotonde. Dat is de zijde van het bufferbekken en de Tieltsesteenweg. Wat betekent dat voor het verkeer?

  • De afrit Aalter op de E40, komende van Oostende, gaat dicht. De snelweg verlaten kan via de afritten Oostkamp en Nevele.
  • De rechtstreekse oprit naar de E40 richting Gent, vanaf de rotonde waaraan gewerkt wordt, gaat dicht. De E40 oprijden kan wel nog via een kleine omleiding naar en via de rotonde aan de Brouwerijstraat.
  • Verkeer kan niet meer van de rotonde naar de Tieltsesteenweg (N37) en omgekeerd. Alle verkeer moet omrijden.
  • Verkeer van Maldegem (Knokkebaan/N44) richting Tielt rijdt om via de Steenweg op Deinze.
  • Verkeer komende van Tielt (N37) naar de N44/E40 blijft dezelfde omleidingen volgen.

Fase 3: mei - eind juni 2021

In de derde en laatste fase komt de bypass aan de kant van de carpoolparking aan de beurt. De bypass is de aparte rijstrook om af te slaan zonder de rotonde te nemen. Deze fase geeft geen hinder meer voor het verkeer. Bekijk alle fases en plannen in detail op de
website van AWV via wegenenverkeer.be/aalter. Voor vragen, kan je terecht op tel. 09 276 26 00.

Ook geluidsschermen op komst

In het najaar van 2021 plaatst AWV nieuwe geluidsschermen aan het op- en afrittencomplex:

  • Langs de E40 richting kust, zowel voor als achter het op- en afrittencomplex: de zone vanaf de brug aan de Ganzeplas tot aan de verkeerswisselaar en de zone langs de Sportlaan en Kerkem.
  • Langs de nieuwe fly-over (afrit Aalter van E40 richting kust) en de Knokkebaan (N44) tot iets voor de tunnel van de Knokkebaan onder de Brouwerijstraat.
  • Langs de E40 richting Gent ter hoogte van de wijk Beukenpark.
  • In een volgende fase is de plaatsing van geluidswerende bescherming ter hoogte van Ter Walle, de Pontweg, de Fatimastraat en de Europalaan aan de orde.