Hang vandaag nog rookmelders in huis

Gepubliceerd op woensdag 27 november 2019
Vanaf woensdag 1 januari 2020 zijn rookmelders verplicht in elke woning. Maar ze redden vooral levens: rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Dan bieden rookmelders bescherming: ze waarschuwen je bij brand.

Waarom rookmelders plaatsen?

Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Ze zijn helemaal niet duur en makkelijk zelf te plaatsen. Zodra de rookmelder rook detecteert, zorgt het alarmsignaal ervoor dat je en je huisgenoten zich in veiligheid kunnen brengen.

Om wettelijk in orde te zijn, moet elke woning, appartement of studio op elke verdieping minstens een rookmelder hebben. In kamerwoningen moet er bovendien ook in elke kamer een rookmelder zijn.

Waaraan moet een rookmelder voldoen?

  • De rookmelder moet CE-gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604.
  • Zowel een type met vervangbare batterij als een type met een niet-vervangbare batterij komen in aanmerking. Wij raden een model aan met niet-vervangbare batterij met een levensduur van tien jaar.
  • Kies een toestel dat beschikt over een testknop.
  • Al deze kenmerken vind je op de verpakking.

Waar plaats ik ze?

Het is aan te raden om rookmelders te plaatsen in elke ruimte waar je doorheen moet op weg naar buiten (de kortste vluchtweg).

Kelders en zolders die rechtstreeks toegankelijk zijn moeten minstens één rookmelder hebben. Dat is ook het geval voor een kelder- of zolderruimte waarin zich een technische installatie bevindt of kelders en zolders in gedeeld gebruik (bv. in appartementsgebouwen en kamerwoningen).

Hangrookmelders.be

Naast bewustzijn creëren en mensen aanzetten om rookmelders in huis te hangen, wil Netwerk Brandweer ook mensen activeren om hun rookmelders te registreren op hangrookmelders.be. Met de registratie kunnen de hulpdiensten waardevolle data verzamelen over het aantal rookmelders in Vlaanderen.

Registreer uw rookmelders voor eind 2019 via www.hangrookmelders.be en maak kans op één van de 20 hoofdtelefoons.