Haal gratis compost op het groencomposteringspark

Gepubliceerd op maandag 4 juli 2022
Jouw tuin in topconditie brengen? Dat kan met de hoogkwalitatieve compost die elke Aalternaar gratis kan ophalen in het groencomposteringspark in de Durmelaan. Thuiscomposteren kan natuurlijk ook.

Composteringspark

Alle inwoners kunnen op het groenpark gratis hun groenafval achterlaten. Met groenafval wordt vers tuinafval bedoeld: vers grasmaaisel, snoeihout, haagscheersel, bladafval, boomstronken of -wortels. Aarde, stenen, graszoden, groenten-, fruit en etensresten horen er niet in thuis. Aalter beschikt al sinds eind de jaren ’80 over een composteringsinstallatie in de Durmelaan, die groenafval uit onze tuinen omzet naar compost. Daarmee is onze gemeente uniek en pionier in Vlaanderen.

De Aalterse compost, die het Vlacokeurlabel draagt (Vlaco staat voor ‘Vlaamse compostorganisatie’), is gratis, zolang de voorraad strekt. De compost van het park kan je best vergelijken met donkerbruine bosgrond, die bestaat uit afgevallen bladeren, twijgjes en dode planten.

(Gratis) compost als bodemverbeteraar

Tuinieren put de bodem uit. Je haalt grasmaaisel weg, oogst fruit en groenten en telkens haal je voedingsstoffen uit de bodem. Om uitputting te voorkomen, biedt compost de ideale oplossing als bodemverbeteraar. Bij de (her)aanleg van jouw gazon of tuin zorgt het inwerken van compost ervoor dat de bodem niet alleenmeer voedingsstoffen bevat voor het gras/de planten, maar in perioden van weinig regen ook langer het vocht in de bodem aan de planten kan aanbieden.

6 dagen op 7 open

Het groencomposteringspark is zes dagen op zeven open, van maandag tot en met zaterdag.

Thuiscomposteren

Voor wie het liever zelf eens probeert, biedt het lokaal bestuur compostmateriaal aan om thuis zélf aan de slag te gaan met jouw tuinafval. Meer info via www.aalter.be/compost, milieu@aalter.be of tel. 09 325 22 00.
Aalter-