Gratis juridisch advies van Gentse advocaten

Gepubliceerd op vrijdag 9 december 2022
Met het proefproject ‘Advocatenlijn’ maakt de Commissie voor Juridische Bijstand Gent (CJB Gent) het mogelijk gratis juridisch advies van advocaten in te winnen. CJB Gent wil zo eerstelijnsbijstand toegankelijker maken. Het project gaat op donderdag 15 december van start.

Voor sommigen is de drempel naar eerstelijnsbijstand via telefonische of fysieke raadpleging in het Justitiehuis te hoog. Anderen hebben dan weer eerder nood aan een heldere neerslag van het juridisch advies of de te ondernemen stappen. Om die drempels naar eerstelijnsbijstand kleiner te maken, startte CJB Gent het project ‘Advocatenlijn’.

Fiches met heldere juridische info

In samenwerking met Helder Recht vzw stelt CJB Gent honderden juridische fiches beschikbaar die in heldere taal een antwoord bieden op eenvoudige en concrete juridische problemen. Voor sommige - eenvoudige – vragen of zaken is een raadpleging bij een advocaat immers niet noodzakelijk. Aan de hand van gerichte vragen loodst een chatbot je op de website van CJB Gent zo snel mogelijk naar de passende juridische fiche. Het online raadplegen van de juridische fiches is volledig kosteloos.

Telefonische en fysieke raadplegingen

Indien je nood hebt aan een uitgebreider antwoord of meer informatie, maakt de Advocatenlijn het ook mogelijk rechtstreeks en kosteloos contact op te nemen met een advocaat. Dit kan zowel fysiek op diverse locaties - op afspraak of vrije raadpleging - als telefonisch.

Advocaten ter plaatse

CJB Gent gaat daarnaast nog een stap verder in het toegankelijker maken van eerstelijnsbijstand. Om kwetsbare burgers zo goed mogelijk juridisch te ondersteunen, gaan eerstelijnsadvocaten ter plaatse bij organisaties die specifiek instaan voor ondersteuning van bijvoorbeeld, daklozen of (kans)armen.