Geen excuses. Doe de stoelgangtest en spoor tijdig dikkedarmkanker op.

Gepubliceerd op vrijdag 10 maart 2023
Maart is de maand van het bevolkingsonderzoek ter preventie van dikkedarmkanker. Vroegtijdige opsporing biedt de beste bescherming tegen kanker. Doe van jouw 50ste tot en met jouw 74ste elke twee jaar de stoelgangtest.

Als je iets niet meteen doet, loop je het risico dat het er niet van komt. Daarom: geen excuses. Doe de stoelgangtest. Want tijdig opsporen is belangrijk. Wanneer de ziekte of het risico erop eerder wordt vastgesteld, kan een (zwaardere) behandeling vermeden worden en is de kans op volledige genezing groter.

Bevolkingsonderzoek

Het Bevolkingsonderzoek moedigt sinds 2013 mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar aan om elke twee jaar gratis een stoelgangtest te doen. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen (voorlopers van dikkedarmkanker). Die poliepen kunnen worden opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen gevormd worden. Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam en in een vroeg stadium heb je meestal geen klachten. Daardoor komt de ziekte in aanmerking voor een bevolkingsonderzoek.

Wanneer mag ik een uitnodiging in de bus verwachten?

Dat kom je heel eenvoudig te weten via www.myhealthviewer.be, www.mijngezondheid.be en www.cozo.be. Op die websites kan je gegevens over de bevolkingsonderzoeken raadplegen, maar vind je bijvoorbeeld ook jouw vaccinaties, medisch dossier en medicatieschema terug. Inloggen kan via de elektronische identiteitskaart, maar ook via de ‘itsme’-app.

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Meer info en antwoorden op veelgestelde vragen via dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be. Nog vragen? E-mail dan naar info@bevolkingsonderzoek.be of bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op tel. 0800 60160, elke werkdag tussen 9.00 u en 12.00 u en tussen 13.00 u en 16.00 u.