Fietsbrug Bellemstraat in volle opbouw

Gepubliceerd op dinsdag 26 juli 2022
Een groot deel van de fietsbrug in de Bellemstraat werd reeds gebetonneerd vóór het bouwverlof. Deze betonconstructies kunnen nu uitharden. Na het bouwverlof wordt de riolering aangelegd en het fietspad geasfalteerd.

De geplande fiets-o-strade langs de spoorlijn Brussel-Oostende wordt op ons grondgebied op die manier veilig en comfortabel boven en langs de rijweg geloodst. De brug zal in het najaar van 2022 afgewerkt zijn. Het lokaal bestuur investeert hiervoor 838.000 euro.

Waarom komt er een nieuwe fietsbrug?

Om de capaciteit op de drukke spoorlijn tussen Gent en Brugge te verhogen, verdubbelt Infrabel het aantal sporen van twee naar vier. Ook de drie Aalterse stations (in Sint-Maria-Aalter, Aalter-centrum en Bellem) zitten nu al in het nieuw. Naast de ontdubbelde spoorlijn zal over het hele traject (Beernem, Sint-Maria-Aalter, Aalter-centrum, Bellem, Hansbeke, Landegem en Drongen) een nieuwe fiets-o-strade liggen, die aansluit op de Bellemstraat. In het huidige ontwerp duikt de fiets-o-strade ter hoogte van de Bellemstraat naar beneden en moet op het kruispunt voorrang verleend worden aan het verkeer uit de Bellemstraat. Dat is op vlak van veiligheid niet optimaal. De nieuwe fietsbrug zal de veiligheid in de Bellemstraat wel verzekeren.

Fietsbrug, met op- en afrit

De uitbreiding van de spoorlijn is een project van Infrabel. Met de nieuwe, betonnen brug zullen de fietsers op de fiets-o-strade dus gewoon over de Bellemstraat kunnen rijden zonder in conflict te komen met ander verkeer dat uit de tunnel komt. Tweewielers zullen op die plaats ook de fietsverbinding langs de sporen kunnen op- en afrijden en aantakken op het dubbelrichtingsfietspad in de Bellemstraat.