Extra klassiek

Lessenrooster 2023-2024

Bekijk het lessenrooster hier.

______________________

Info

Extra klassiek: ballettechniek

Voor leerlingen van het eerste tot het zesde middelbaar.

Tijdens de lessen Extra klassiek wordt de ballettechniek verder ontplooid. De leerlingen leren hier verder de techniek opbouwen en gebruiken in een choreografie. De oefeningen worden complexer en er wordt nog meer gewerkt aan de kwaliteit in de bewegingen. Kortom, het verfijnen van de klassieke techniek staat in deze lessen centraal.

TIP! Wij raden als dansteam aan om de klassieke techniek te blijven ontwikkelen. Dit blijft ook voor de hedendaagse dans de basis!

Extra klassiek: dansen op pointes

Nieuw in ons aanbod is dat we onze leerlingen vanaf het derde middelbaar ook de mogelijkheid geven om te leren dansen op pointes. Dit komt aan bod tijdens de lessen Extra klassiek. Zo geven we de leerlingen een extra uitdaging om de ballettechniek nog meer te ontwikkelen.

Dansen op pointes vereist concentratie, een goede techniek, doorzettingsvermogen en lichaamsbeheersing.
Het is van groot belang om de voeten, spieren die je nodig hebt sterk te maken om op pointes te kunnen staan of dansen!
We bouwen de lessen rustig op want een goede voorbereiding is belangrijk!
Een resistance (thera) band zal je zeker nodig hebben om bepaalde oefeningen meermaals te herhalen tijdens de les/week. De academie heeft deze ook aangekocht om in de les te oefenen maar het is zeker interessant om er zelf één aan te kopen zodat je thuis extra kan oefenen.
Check alvast deze oefeningen eens voor de lessen op pointes van start gaan. Ook tijdens de lessen starten we met deze oefeningen!
https://pointemagazine.com/resistance-band-exercises-pointework

5 tips voor sterkere enkels

Voor elke danser is het belangrijk om sterke enkels te hebben. Sterke enkels zijn van belang om op pointes te kunnen dansen. Hier zijn vijf tips die je helpen sterkere enkels te ontwikkelen.

Tip 1: Een tijdje op relevé blijven staan
Een oefening waarop je vanuit eerste positie op je tenen gaat staan. Als je dat een tijdje volhoudt dan train je ook niet alleen je enkels maar ook de rest van je beenspieren. Heb je die ook gelijk meegenomen.

Tip 2: Gebruik een theraband
Een theraband is een stretchband waarmee je je enkels kan versterken. Dit doe je door je voet eerst helemaal te flexen en dan je voet af te rollen tot dat je je voet point. Door de theraband moet je meer kracht zetten om deze beweging te kunnen maken waardoor je je enkels traint.

Tip 3: Maak steeds een plié en dan een relevé op één been
Je buigt hiermee je been met je voet plat op de grond, strekt je been en gaat dan op je tenen staan en herhaalt dit weer. Doe dit minimaal tien keer om sterker te worden. Het brandt daarna maar dat is goed. Dit zal je kracht in enkels verbeteren.

Tip 4: Spel je eigen naam met je voeten
Of de naam van je vriend, vriendin, hond of kat. Het maakt niet uit. Met deze oefening versterk je je enkels door ze in andere richtingen te bewegen.

Tip 5: Gebruik de trap
Iedereen heeft wel een trap in zijn of haar huis. Deze kan je makkelijk gebruiken om oefeningen mee te doen. Bijvoorbeeld ga met je voorkant van je voeten op een traptrede staan en hang met de achterkant van je voeten door en duw je jezelf op naar relevé en laat je weer zakken. Dit kan je ook doen met één been, hiermee maak je de oefening zwaarder.

Hoe kies ik mijn pointes?

 • Kies eerst een teenbeschermer voor je de pointe past
 • Maak een demi plié in 2e positie en zorg er voor dat je grote teen (tenen) nog steeds lang kan blijven en het einde van de pointe net raakt. De tenen mogen niet krullen
 • Het voorste deel van de pointe mag niet te lang of te kort zijn zo dat je comfortabel op relevé kan
 • Sta op platte voet: Zorg dat de achterzijde van de pointe niet te hoog of te laag komt
 • Plaats je voet parallel op de pointe zonder te duwen: zorg dat de schoen mooi aan de voet kan blijven aan de zijkant, je kan het elastiekje vooraan wat aanspannen
 • Wees niet bang om hulp te vragen in de balletwinkel!
 • Check ook zeker dit filmpje met tips als je pointes gaat passen:
  www.theballetblog.com/portfolio/how-to-fit-pointe-shoes-correctly
  merken pointes: (je kan klikken op de verschillende merken )
 • Wat heb ik nog nodig?
  • Teenbescherming
  • Linten
  • Extra Elastiekje
  • Naald en draad ;-)

De eerste lessen zullen we werken aan onze techniek en onze voorbereiding. We leren ook hoe we de linten aan de pointes naaien dus breng zeker je spullen mee tegen eind september!

Voor wie?

Dansleerlingen Dansacademie ArtA'A van de derde en vierde graad. Voor deze les betaal je geen extra inschrijvingsgeld (inbegrepen bij inschrijving in domein Dans).