Erkende Aalterse vereniging? Vergeet niet om jouw nieuwe aanvraag in te dienen!

Gepubliceerd op maandag 16 augustus 2021
Dien jouw aanvraag in vóór maandag 23 augustus 2021. Zo ben je zeker dat je vanaf 1 september 2021 volledig in orde bent. Later indienen dan 23 augustus kan ook, maar dan loopt je vereniging het risico om meer te betalen voor bv. de huur van gemeentelijke zalen tot de erkenning in orde is.

Het lokaal bestuur heeft de reglementen voor de erkende Aalterse verenigingen vereenvoudigd in een nieuwe codex die vanaf woensdag 1 september 2021 van kracht gaat. Door die wijzigingen moeten Aalterse verenigingen die erkend willen blijven een nieuwe aanvraag indienen.

De huidige erkenningen zijn immers gebaseerd op reglementen van de prefusiebesturen van Aalter en Knesselare, die op 31 augustus 2021 zullen vervallen.

Voordelen

Waarom zou jouw vereniging zich (opnieuw) laten erkennen? Wel, erkende Aalterse verenigingen genieten immers mooie voordelen, zoals:

  • Lagere tarieven bij het huren van gemeentelijke zalen.
  • Gratis gebruik van gemeentelijke promotiekanalen, zoals de gemeentelijke website, UiT in Aalter/UiT in Vlaanderen, de Aalter-app, de gemeentelijke digitale nieuwsbrief en de Iscreens (slim stadsmeubilair).
  • Gebruik van de uitleendienst.
  • Voorwaarde om subsidies te verkrijgen.

De erkenning van jouw vereniging blijft geldig tot 31 december 2025.

Hoe laten erkennen?

De eenvoudigste manier is via het digitaal loket op www.aalter.be/erkenning-vereniging. Hiervoor log je in via ‘Mijn Aalter’. Vervolgens kan je in een aantal stappen al jouw gegevens en bijlagen doorsturen.

Op die webpagina vind je ook een aanvraagformulier dat je kan afdrukken en indienen via verenigingen@aalter.be of per post kan opsturen naar ‘lokaal bestuur Aalter, Europalaan 22, 9880 Aalter’. Voeg zeker alle gevraagde bijlagen toe.

Daarna wordt de aanvraag voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen. Je ontvangt een schriftelijk antwoord van de beslissing, zodra jouw aanvraag de procedure heeft doorlopen.

Wanneer de aanvraag indienen?

Dien jouw aanvraag in vóór maandag 23 augustus 2021, zodat de erkenning kan ingaan vanaf 1 september 2021.

Hebben wij jouw aanvraag niet ontvangen tegen die datum, dan wordt jouw vereniging vanaf 1 september 2021 als “niet-erkende vereniging” beschouwd. Dan loopt je vereniging het risico om meer te moeten betalen voor bv. het huren van zalen.

Later indienen dan 23 augustus kan ook, maar dan loopt je vereniging het risico om meer te betalen voor bijvoorbeeld huur van gemeentelijke zalen tot de erkenning in orde is. 

Nieuw! Geen automatisch lidmaatschap adviesraad

Deze erkenning is niet meer automatisch gekoppeld aan het lidmaatschap van een adviesraad. Deze dient afzonderlijk en volledig naar keuze aangevraagd te worden aan de betreffende adviesraad. Voor verdere informatie over de nieuwe erkenningsprocedure kan je terecht op www.aalter.be/erkenning-vereniging, verenigingen@aalter.be of tel. 09 325 22 00.