Erfgoeddag op zondag 24 april 2022

Gepubliceerd op zondag 17 april 2022
Onder het motto Erfgoeddag maakt school! duikt Erfgoeddag in 2022 in het rijke schoolleven en -verleden. Op zondag 24 april 2022 is er de klassieke Erfgoeddag. In de daaropvolgende week, van 25 tot en met 29 april 2022, ligt de focus op scholen.

Erfgoedorganisaties overal in Vlaanderen en Brussel doen hun uiterste best om je op zondag 24 april 2022 uitgebreid in de watten te leggen. Al twintig jaar toont de cultureel-erfgoedsector zichzelf op de eerste zondag na de paasvakantie van zijn allerbeste kant. Het doel van al die inspanningen? De rijkdom, verscheidenheid en het potentieel van al het roerend en immaterieel cultureel erfgoed dat Vlaanderen en Brussel rijk is onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen brengen.

Dankzij de wisselende jaarthema’s ontstaan er telkens opnieuw boeiende samenwerkingen tussen diverse erfgoedspelers zoals musea, erfgoedcellen, heemkundige kringen … en tal van andere partners en sectoren. Zo blijft deze jaarlijkse hoogmis van de cultureel-erfgoedsector een absolute publiekslieveling. Initiatieven, activiteiten en ideeën groeien vaak vanuit het erfgoedveld.

Meer info op www.erfgoeddag.be.

Waarom elk jaar een Erfgoeddag?

Erfgoeddag is een sensibiliseringsactie rond cultureel erfgoed voor publiek, sector, pers en beleid in Vlaanderen en Brussel. Het evenement streeft ernaar dat iedereen op een eigentijdse, kwalitatieve en zinvolle manier omgaat met het cultureel erfgoed in zijn dagelijkse omgeving. Erfgoed mag worden ontdekt als iets waardevols, dat dicht bij ieder van ons staat. Alle initiatieven die op Erfgoeddag worden aangeboden zijn er dan ook op gericht om dat cultureel erfgoed inzichtelijk te maken en op die manier een omslag te realiseren in de publieke perceptie en benadering van erfgoed.

Ontdek het verhaal van het kanaal in Aalter

Op zoek naar een boeiend erfgoedverhaal in Aalter? De bargeman neemt jou mee op zijn schip en vertelt jou alles over wat zich op en rond het kanaal heeft afgespeeld. Luister naar de verhalen, bekijk de beelden en los de opdrachtjes op. Je kan deze route volledig fietsen of een van beide lussen wandelen. Laad vooraf een route op via www.aalter.be/kanaal en laat je onderweg leiden door jouw tablet of gsm.

Bezoek de Expo: Onderwijs in een bijzonder kader

Domein Menas was meer dan 60 jaar een vormingscentrum voor novicen of kandidaat-broeders: eerst enkel in België, later ook internationaal. Erfgoeddag keert even terug naar de periode waar heel wat mannen hun opleiding kregen tot Broeder van Liefde.

Het jonge volkje kan langs verschillende borden op het domein ook een erfgoedroute volgen die het verhaal vertelt van de toekomstige broeders die er vroeger woonden en les volgden.

Praktisch

Domein Menas, Blekkervijverstraat 20, Sint-Maria-Aalter. De tentoonstelling is open van 8.30 u tot 16.00 u en loopt van zondag 24 april 2022 tot en met maandag 6 juni 2022.

Meer info op www.domeinmenas.be.