Energiezuinige ingrepen aan jouw woning? Op deze premies kan je (niet meer) rekenen

Gepubliceerd op vrijdag 13 november 2020
Een goed geïsoleerde woning is het hele jaar door aangenaam. In de winter houd je de koude buiten en in de zomer de warmte. Voor heel wat energiebesparende investeringen kan je ook in 2021 rekenen op steun.

Een goede isolatie zorgt er niet alleen voor dat je minder energie nodig hebt om jouw huis op te warmen in de winter. Nu we steeds meer met hittezomers te maken krijgen, wint een goede isolatie nog meer aan belang want ze helpt mee om jouw woning koel te houden. Voor heel wat ingrepen geeft de overheid financiële steun: er zijn premies voor dak-, vloer- en muurisolatie, beglazing, warmtepomp(boiler), zonneboiler en condensatieketel.

Dit verandert in 2021

In 2021 staan wel enkele belangrijke wijzigingen op

de agenda:

  • De premie voor dakisolatie voor doe-het-zelvers verdwijnt. Wie de werken via een aannemer laat uitvoeren, kan wel nog genieten van een premie.
  • Er komt een premie voor fotovoltaïsche zonnepanelen met indienstname in 2021. De premie kan oplopen tot 1.500 euro per woning/ wooneenheid met een maximum van 40 percent van de factuur. Opgelet: de premie wordt enkel toegekend als de installatie uiterlijk binnen de 3 maanden na plaatsing werd aangemeld bij de elektriciteitsdistributienetbeheerder.
  • Er komt een nieuwe labelpremie voor nieuwe eigenaars die voor een grondige, energetische renovatie gaan van een woning die ze in 2021 via erfenis of aankoop verwerven.
  • Beschermde afnemers kunnen voor een nieuwe verwarmingsketel een premie krijgen, al zijn de voorwaarden verstrengd. Nieuwe ketels op stookolie, propaan- of butaangas komen niet meer in aanmerking. Wie in een gebied woont waar er (nog) geen aardgas ligt en een verwarmingsketel op stookolie vervangt door een ketel op propaan of butaan kan wel nog een premie ontvangen.
  • De premies voor hoogrendementsbeglazing en voor isolatie van de buitenmuur aangebracht langs de buitenzijde (‘buitenmuurisolatie’) worden voor eindfacturen vanaf 2021 verhoogd.
  • De premie voor dakisolatie en buitenmuurisolatie bij asbestverwijdering voor in 2021 en 2022 wordt tijdelijk verhoogd.

Praktisch

Bij vragen, contacteer de woonadviseur van Aalter, via tineke@woonwijzermeetjesland.be of tel. 0488 17 45 37 of de woonadviseur van Knesselare via kurt@woonwijzermeetjesland.be of tel. 0488 17 43 96.