Eerste ecoveloduct van Oost-Vlaanderen ligt in Aalter

Gepubliceerd op zaterdag 4 juli 2020
Op de grens van Aalter en Deinze (Nevele) is het eerste ecoveloduct van Oost-Vlaanderen (en het tweede van Vlaanderen) geopend. De brug over de E40 laat fietsers en wilde dieren toe de snelweg veilig over te steken.

Op de grens van Aalter en Deinze ligt langs beide zijden van de E40 een groengebied dat door de autosnelweg in twee gesneden wordt. Om die gevaarlijke barrière weg te werken, bouwde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de bestaande brug aan de Cromekestraat om tot ecoveloduct. Dat is een brug voor fietsers en dieren: aan de ene kant van de brug ligt een fietspad, aan de andere zijde een onverhard deel waar herten en reeën de snelweg kunnen dwarsen.

Een win-win voor mens en dier dus: het ecoveloduct is goed voor dieren die voortaan zonder gevaar voor aanrijdingen de E40 kunnen oversteken, veilig voor het snelwegverkeer en aangenaam voor de fietsers tussen Aalter en Deinze.

Ecorasters leiden dieren richting brug

Een ecoraster langs beide zijden van de E40 moet de dieren leiden naar de brug en vermijden dat ze voor of achter de brug toch op de snelweg zouden belanden. Een ecoraster bestaat uit een 2 meter hoge omheining van houten palen met fijnmazig gaas ertussen. De rasters werden over een afstand van 2,5 km geplaatst tussen de brug van de Markettestraat over de E40 in Aalter en de afrit in Nevele.

Primeur voor Oost-Vlaanderen

Het ecoveloduct is het eerste in Oost-Vlaanderen en het tweede van Vlaanderen, na dat in Genk. Het is één van de manieren om de versnippering van natuurgebieden en -verbindingen tegen te gaan. Bij het aanleggen van nieuwe wegen ontstonden namelijk barrières voor bepaalde planten en dieren. Naast natuurbruggen worden ook ecotunnels, wildwaarschuwingssystemen, wildspiegels, fauna- en wildrasters, aangepaste verlichting ... ingezet om te ‘ontsnipperen’. Infoborden langs beide zijden van de snelweg informeren fietsers over het ecoveloduct.